maandag 26 februari 2018

Lekker achterop

 Je kunt je op verschillende manieren door Kampala bewegen De leukste  maar helaas ook de minst veilige, manier is achter op de Boda-Boda, ofwel de brommertaxi. Het lijkt erop dat iedere snotneus van een jaar of 18-19 zo'n brommer heeft en zijn diensten ermee aanbiedt. Waar je ook loopt of staat, er komt altijd wel een Boda-Boda toeterend voorbij. Wil je mee dan houdt je hem aan, onderhandelen over de prijs en gaan. Dat ze daarbij de verkeersregels behoorlijk ruim interpreteren heeft wel weer als voordeel dat je overal redelijk vlot komt. Want het verkeer in Kampala kan een vreselijke puinhoop zijn.


Helaas hebben we dat zelf op de laatste dag ook mee mogen maken. Een ritje naar een winkel heen ging in 15 minuten. Terug kostte het uiteindelijk 2,5 uur voordat we thuis waren. Veroorzaakt door een vrachtwagen die lomp overdwars op de weg klem stond waardoor het verkeer in alle straten in de wijde omgeving volledig vast liep. Op zo'n moment zie je wel meteen dat de Oegandees zich niet al te snel uit het veld laat slaan want een gewone straat biedt dan opeens ruimte voor 3 rijen auto's in plaats van twee. Efficiënt gebruik van het beschikbare asfalt, anders was de puinhoop nog groter geweest. Deze wat negatieve ervaring werd natuurlijk ook een beetje door ons zelf veroorzaakt. Hadden we maar niet in de auto moeten stappen maar gewoon achter op de Boda-Boda. Al hadden die nu zelf ook wel wat issues om er doorheen te komen.




Als we de Boda-Boda vanaf huis namen dan bestelde we via een app een Safe-boda. Deze boda-rijders hebben een extra opleiding gekregen, houden zich beter aan de verkeersregels en, niet onbelangrijk, ze hebben een helm voor de passagiers. Op die manier kunnen we voorkomen dat we één van de 20.000 gewonde boda-boda-rijders worden die per jaar in het ziekenhuis terecht komen. We zijn echter ook wel eens gewoon zonder helm achterop gestapt. Meestal hielden de rijders er dan wel rekening mee door wat rustiger en veiliger te rijden.

Behalve dat je op een Boda-Boda veel sneller op de plaats van bestemming bent heeft het nog een groot voordeel. Achterop beleef je de stad veel meer als in de auto. Je maakt er meer deel van uit. Het geluid, de geuren, alles is achterop veel intenser dan vanuit de auto. In de volgende reeks foto's neem ik jullie mee achterop de Boda-Boda om te laten zien waar ik in Kampala zoal allemaal langst ben gereden.


Een Boda zoal het ooit begonnen is

Joggend langst de file





          de plaatselijke meubelboulevard

    Keuringsdienst van waren?




Zelf auto's zijn hier een keer afgeschreven


De Kolenboer

Heeft u ook planken?


Nu niet vallen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten