dinsdag 13 februari 2018

Geschiedenisles-2

We laten Kintu met zijn koe voor wat het is. Oeganda als land bestaat nog niet maar het gebied wat nu Oeganda is bestaat uit vijf grote koninkrijken, waarvan de grootste Buganda is. Dit koninkrijk ligt rondom de huidige hoofdstad Kampala. Vanuit het Noorden zijn arabieren al in het gebied gekomen en hebben de islam en de slavenhandel gebracht.

De koning (Kabaka) van Buganda ontmoet de Engelse ondekkingsreiziger Stanley. Dit weet de koning te overtuigen dat het Christendom behoorlijk wat voordelen heeft. De koning laat zich overtuigen en op uitnodiging van de koning komen in 1878 vijf missionarissen aan. Hiermee zou je dus eigenlijk kunnen zeggen dat de koning de later kolonisator/overheerser zelf in huis gehaald heeft. De Britten blijven uiteindelijk bijna 100 jaar plakken.

       muurschilderingen in de Rubaga kathedraal

Nadat de missionarissen hun werk begonnen zijn wordt de invloed van de Britten steeds groter. Maar het tij keer, de koning die de missionarissen met het katholieke geloof binnenliet heeft bezoek gehad van Walumbe. Zijn opvolger vindt het maar niets dat een aantal ingezettenen van zijn koninkrijk een andere koning aanbieden dan hem. Om een voorbeeld te stellen vermoord hij 24 katholieken. Deze vermoorde gelovigen worden nu als martelaren herdacht. 19 verbrande martelaren worden met een niets aan de verbeelding overlatend schilderij in de Rubaga kathedraal herdacht. 

     Detail van gedenkaltaar in de Rubaga kathedraal.

    Rubaga kathedraal.                                            

De andere martelaren worden herdacht in de Munyonyo Martyrs’ Shrine



     Twee gelovigen tussen bewakers.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten