woensdag 14 februari 2018

Heel veel familie erbij

Vandaag de dag is Oeganda een republiek met een democratisch, hoest proest verslik me bijna, gekozen president. De echte macht ligt dus in het parlement maar met name bij de president. Maar het land is van oudsher verdeeld in koninkrijken. Het grootste en machtigste koninkrijk is Buganda, mag dan duidelijk zijn waar de naam Uganda vandaan komt. De mensen noem je hier Muganda en ze spreken Luganda.
    De koningsdans van Buganda. Schudden met die konten, gezien
    tijdens een dansvoorstelling waarover later veel meer.

Kampala ligt in dit koninkrijk. Nu zijn de Muganda best wel gastvrije mensen. Iedereen die bij hun op bezoek komt in het koninkrijk zien ze als familie. In theorie zouden we dus zo uitgenodigd kunnen worden voor een maaltijd. Jullie kunnen je wel voorstellen dat ik hier als familiemens ontzettend blij mee ben, opeens een paar miljoen broers en zussen erbij. Dolletjes, dat wordt een leuke familiedag! Maar even zonder dollen: Uganda is behoorlijk gastvrij in het opvangen van grote aantallen vluchtelingen uit buurlanden waar vrede niet een vanzelfsprekendheid is.

    Registratiekamp voor vluchtelingen midden in de stad. Vergelijk het maar dat Ter Apel
    Verplaatst wordt naar in het Vondelpark in Amsterdam.

Dat deze vluchtelingen vervolgens in de slums verdwijnen omdat elders geen huisvestiging voor ze beschikbaar is, is dan even de andere kant van die gastvrijheid. Dan wordt het familiegevoel weer redelijk vlot losgelaten.

     Aantal symbolen van de clans

Het koninkrijk is verdeeld over 52 clans waarbij iedere clan zijn eigen symbool heeft. De clan waar de huidige koning toe behoord heeft de aap als symbool. Je mag volgens de traditie niet trouwen met iemand die behoort tot de clan van je vader of moeder. Iedereen binnen een clan worden als broer, zus, oom of tante gezien. Is best wel lastig daten. Kom je een potentiele huwelijkspartner tegen moet je misschien nee zeggen omdat hij/zij uit een verkeerde clan komt. De methode om er achter te komen of het qua clans enige kans van slagen heeft is door bij de eerste date naar de achternaam te vragen. Iedere clan heeft bepaalde familienamen, dus als je die weet, weet je of je verder kunt gaan of dat het na de eerste minuut al kansloos is.

     Linksboven: het koninkrijks parlement
     Rechtsboven: De plenaire zaal,  duidelijk gestoeld op Brits model.
     Links onder: de Royal Mile
     Rechts onder: de rotonde op de Royal Mile met de Nantawetwa-truimpboog

Het Koninkrijks Parlement komt 8 keer per jaar bij elkaar. De leden zijn niet democratisch gekozen door het volk maar benoemd door koning. De macht van dit parlement is redelijk beperkt tot wat sociaal-economische koninkrijkszaken. Het echte regeren van het land wordt door de president en zijn partij gedaan. Maar toch zal de landelijke regering bij moeilijke, gevoelige zaken altijd proberen de koningen mee te krijgen waardoor maatregelen sneller door de bevolking geaccepteerd worden.
     Het paleis van de koning, gaat binnenkort weer als kantoren voor de koning dienst doen.

Tot 1966 woonde de koning in zijn paleis aan het einde van de Royal Mile, een rechte weg tussen paleis en parlement. Deze weg heeft twee rotondes. De rotonde met de truimpboog heeft ook een rechte doorgang die alleen door de koning gebruikt mag worden. De koning wordt blijkbaar een beetje misselijk van bochtjes.


De huidige koning heeft de bijnaam Regen van de jeugd omdat hij na zijn aantreden veel jonge mensen in het parlement en zijn staf benoemt heeft. De jeugd herft immers de toekomst. Zijn vader werd Regen voor de vrouw genoemd. Toen deze vader nog kroonprins was verbleef hij voor zijn opleiding in Engeland. Daar zag hij vrouwen zonder problemen vlees, kip en eieren en zo eten. Tot dan waren alle vrouwen in het koninkrijk verplicht vegetarisch. Dat heeft hij afgeschaft al zal,een vrouw de kip die ze zelf bereid heeft nog steeds niet opeten. 

De vader van de huidige koning werd bij de onafhankelijkheid in 1962 door de Britten naar voren geschoven als de eerste president van Oeganda. Na de onafhankelijkheid is Oeganda wel vrijwillig een van de 52 naties van de Commonwealth geworden. De premier werd Obote. Daar hadden ze achteraf gezien beter iemand anders voor aan kunnen nemen.

     Huisjes voor de bewakers van de koning en hun gezinnen. Rijkdom wordt onder de 
     "familie" niet helemaal lekker verdeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten