vrijdag 9 februari 2018

Geschiedenisles-1

De geschiedenis van Uganda begint eigenlijk met soort Adam en Eva verhaal. Een man genaamd Kintu reist met zijn koe van noordelijk Afrika richting de evenaar, naar het stuk land wat nu als Oeganda op iedere wereldkaart terug te vinden is. Daar leeft hij vredig van de melk van zijn koe.

      Kintu met zijn koe, foto genomen bij school

Op een dag daalt Nambi met een paar van haar broers vanuit de hemel af naar de aarde. Nambi is de dochter van Gulu, koning van de hemel. Nambi ziet Kintu en is meteen helemaal hoteldebottel van hem en wil direct met hem trouwen. Emancipatie was nog niet helemaal doorgevoerd dus Nambi moest toestemming aan haar hemelse vader vragen of zij de aardling Kintu mocht trouwen. Nou, dat vond Pa niet echt een top idee en daarom besloot hij Kintu naar zich toe te halen om hem aan een paar testen te onderwerpen. Ondertussen hadden de broers van Nambi in het geniep ook de koe van Kintu naar de hemel gehaald.

      Foto genomen in National museum of Uganda
      Het moet de oermens voorstellen, alleen een beetje knullige weergegeven

Kintu kon alle testen goed uitvoeren, zelfs de test om uit een grote kudde koeien zijn eigen koe te halen. Vraag het vandaag de dag aan een willekeurige boer om zijn eigen koeien te herkennen en hij zal daar waarschijnlijk ook wel in slagen. Maar Gulu was blijkbaar zo onder de indruk dat hij de hand van Nambi aan Kintu gaf.

Samen keerde ze terug naar de aarde waarbij, door een beetje domme actie van Nambi, ook broer Walumbe mee afdaalt. En Walumbe is de dood, die onvermijdelijk bij ieder mens een keer op visite komt. Alle Oegandesen zouden dus nakomelingen van Nambi en Kintu zijn. Maar Walumbe heeft de grote Kintu nooit te pakken gekregen waardoor hij dus nog steeds voortleeft onder de mensen.

    Luzira head, beeldje uit de late ijzertijd
    Foto genomen in National museum of Uganda

Ik maak even een ontzettende sprong in de geschiedenis maar zullen daar in de volgende blog pas in belanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten