woensdag 14 februari 2018

Allahu akbar

Behalve de ellende van de slavenhandel brachten de Arabieren een aantal eeuwen geleden ook hun geloof mee. Vandaag de dag beleidt ongeveer 16% van de Oegandese bevolking dit geloof. Dan zijn er nog wat Hindoes maar het merendeel van de bevolking is Christelijk in alle mogelijke beleidingsvormen.

Overal in Kampala kom je moskeeĆ«n tegen, zoals in de volksbuurt Bsaiwe waar een eenvoudig gebouw dienst doet als gebedsruimte. Meestal vallen de gebouwen op doordat ze er veel beter uitzien dan de huisjes die er omheen staan. 

     Foto boven: moskee in Bsaiwe
     Foto onder: ergens onderweg

In 1972 vroeg Idi Amin zijn broeder Kolonel Ghadaffi om hulp (geld) om een moskee te bouwen? Het fundament werd wel gelegd toen Amin nog aan de macht was maar de echte bouw begon pas begin 2000. Na zeven jaar bouwen was de Ghadaffi moskee klaar. De op een na grootste moskee in Afrika biedt plaats aan ruim 25000 mannen en 10000 vrouwen. Bijna alle bouwmaterialen en ambachtslieden kwamen uit het buitenland: mozaiek in plafond uit Marokko, lampen uit Egypte, hout uit Congo, glas uit ItaliĆ«. Men heeft behoorlijk uitgepakt.

    
    De National Mosque

Na de val van het regime van Ghadaffi is de naam van de moskee veranderd in Uganda National Mosque. Veel Oegandesen vinden dit maar onzin, Ghadaffi is in hun ogen geen slecht mens maar kwam vooral op voor de moslims. Het is maar hoe je de feiten bekijkt.




Vanaf de minaret heb je een schitterend 360 graden uitzicht over geheel Kampala.


    Kampala downtown vanaf de minaret

Of Allah de grootste is laat ik aan ieder zelf over om dat te bepalen, maar deze gebedsruimte is dat wat mij betreft in ieder geval wel. Indrukwekkend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten