vrijdag 23 februari 2018

Vuilnis

Let op de tekst op de muur
Na veertien dagen in Oeganda rond gelopen te hebben durf ik de stelling te deponeren dat Oeganda een mooi land is alleen dat haar bevolking er een bende van maakt. Dit geldt niet alleen voor Kampala maar ook voor andere delen van het land waar ik doorheen gereisd heb.

Aan de ene kant snap ik er geen hout van maar aan de andere kant ook wel weer. Als je in de slums, sloppenwijken, woont dan ben je de hele dag bezig om eer voor te zorgen dat je genoeg geld verdient om tenminste één maaltijd aan je kinderen voor te kunnen zetten. Dan heeft afvalverwerking niet echt een prioriteit. Maar als je achter een taxi-busje aanrijdt en je krijgt bijna lege plastic flesjes op de voorruit omdat die zonder pardon uit de rijdende bus gegooid worden dan is dat niet te begrijpen.



Gootje scheppen door gemeente-beambten
De gemeente doet wel pogingen om het straatbeeld iets te verbeteren. Op bepaalde wegvakken worden veegsters aangesteld die iedere dag de goten van hun wegvak schoonmaken. Maar bijvoorbeeld prullenbakken moet je met een vergrootglas zoeken.

Tijdens mijn vakantie in 2014 heb ik gezien dat ieder blok met huizen zijn eigen vuilverbranding had. Gewoon alles wat je niet meer gebruikt in een kuil gooien en dan af en toe de fik erin. In een stad als Kampala wordt dat natuurlijk iets lastiger. Nog steeds zie je bij huizen wel een brandstapel waar vanals op verbrandt wordt  hetgeen lekkere giftige rook geeft maar er is ook een georganiseerde vuilophaal dienst. 

Je koopt een abonnement waarbij je één keer per week je vuilnis, ongescheiden, aanbiedt. Met een
vrachtwagen wordt deze vuilnis dan verzameld en wordt buiten de stad naar een stort gebracht. Hier op de stort lopen mensen die vervolgens het vuil handmatig gaan scheiden in plastic, ijzer, steen enzovoort. Eigenlijk op dezelfde manier als we in Nederland doen, alleen dan niet bij de bron. En het 'salaris' wat de mensen met het vuil sorteren verdienen is afhankelijk wat ze uit de vuilnis halen en kunnen verkopen. Een dag niet sorteren is een dag geen geld. Er is ook een groep mensen wat eten uit de vuilnis haalt en dat als varkensvoer verkoopt. Kan me dus wel voorstellen waarom een varken soms als onrein gezien wordt.


Frietje met
Het verzamelen van plastic flesjes levert blijkbaar zo weinig op (ongeveer 5 cent de kilo en een kilo lege flessen zijn best wel veel lege flessen) dat we tijdens een wandeling door een slum voldoende plastic hebben zien liggen maar geen jeugd die druk bezig is het te verzamelen. Oud papier levert net zoveel/weinig op maar dan heb je sneller een kilo te pakken. Het oud papier wordt geknipt en geplakt tot allerlei zakjes en enveloppen. 



Maakt de Oegandees er op straat een zooitje van, hij/zij, uitzonderingen daar gelaten, wel schoon op zichzelf. Op de meest vieze plaatsen zie je was hangen en zijn mensen zich aan het wassen.






























Je hoeft niet in een mijn te werken om stoflongen te krijgen



Het water links onder is niet diepblauw maar pikzwart rioolwater. Een open riool net achter de slum.
Wees blij dat geur-internet nog niet bestaat.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten