woensdag 20 november 2019

O zon, wij aanbidden je


De zon, bron van energie en leven. Ook wij genieten hier dagelijks (op wat losse buitjes na) van hem. Al eeuwen wordt de zon overal in de wereld verheerlijkt. En ik neem jullie dit keer mee naar een plaats waarvan men vermoedt dat de oorspronkelijke eilanders, de Guanches, hier de zon aanbeden. In Güímar, een klein uurtje rijden van het hotel, zijn eeuwen geleden zes trappiramides gebouwd. In de negentiger jaren van de vorige eeuw, zijn deze trappiramides pas ontdekt.. De beroemde antropoloog Thor Heyerdahl (hij bewees dat je met een traditioneel gebouwde rieten boot de oceaan van Zuid-Amerika kan oversteken naar de Canarische eilanden) stelde vast dat er verbluffende gelijkenissen zijn met oude trappiramides in onder andere Mesopotamië, Mexico en Peru.








Er zijn echter geen onweerlegbare bewijzen van de exacte leeftijd van de piramides in Güímar. Maar in de heuvels zijn wel voorwerpen gevonden daterend uit de zevende tot elfde eeuw. Wat wel vaststaat is dat de piramides precies zijn uitgelijnd met de zonnewende van zomer en winter.

Een offer om de zon gunstig te stemmen


Een klein museum toont voorwerpen die bij opgravingen gevonden zijn waarbij parallellen met de eerder genoemde landen duidelijk zichtbaar gemaakt worden.

Naast de piramides en het museum heeft men in een tuin ter lering ende vermaak van de bezoekers planten en bomen van het eiland bij elkaar verzameld hetgeen een mooi overzicht geeft van alles wat hier groeit en bloeit. Al valt het bloeien wel wat tegen, zal wel te laat in het jaar zijn. Maar het is toch zeker de moeite waard om hier doorheen te lopen.



Na zoveel cul- en natuur wordt het voor ons weer tijd om de zon te gaan aanbidden. Onze tempel is een stretcher aan de rand van het hotel-zwembad.
Greenpeace, help! Er is een nieuwe golf walrussen aangespoeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten