zondag 10 augustus 2014

Weer of geen weer...

...keer op keer is het weer weer.


En deze vakantie is het weer toch wel een beetje een issue. Als je op vakantie gaat hou je natuurlijk altijd wel rekening met het weer. Vertrek je naar Spanje dan verwacht je zon. Blijf je in Nederland dan neem je zeker regenkleding mee. Aan de ene kant kun je in Zwitserland wel regen verwachten, maar statistisch gezien moet juli, begin augustus toch wel een mooie periode voor vakantie zijn. Met die insteek zijn we afgereisd. Geen regenkleding maar wel de paraplu mee.

Een hoop rotzooi van de berg
Je maakt wel eens keuzes die achteraf niet altijd de beste zijn. De regenkleding had deze vakantie zeker wel ingepakt kunnen worden. Het begon zo goed, 30 graden en volop zon. Maar dat was snel over. Wat begint als een verfrissende bui eindigt in een hele nacht stortregen. De maandag is redelijk droog (zie mijn vorige blog). Maar een dag droog wordt afgewisseld met een dag bewolking en soms volop regen. Zo is het de hele vakantie gebleven.




Dat de Zwitsers er ook door in de war raakte bleek wel op de radio. Met pijn en moeite proberen we de weersverwachtingen op de radio te volgen. Uit het Zwitsers-Duits horen we dat het de ene dag regent in Mittelland en dan de volgende dag in de Voralpen. Maar het maakt niet zo veel uit. Onze blije huis verplaatst zich blijkbaar door het land zonder dat we er erg in hebben. Iedere voorspelde bui krijgen wij op ons dak.

Op de eerste dinsdag van ons verblijf komt onze gastvrouw ons waarschuwen dat de weg naar het volgende dorp Brienz afgesloten is. Een plaatselijke aardverschuiving, veroorzaakt door de grote hoeveelheid water wat via de Mitibachfälle naar beneden komt,  zorgt voor een versperring van de doorgaande weg. Geen bureaucratisch geneuzel wie en hoe dit opgeruimd moet worden, gewoon graafmachine en wat vrachtwagens erbij. Een dag later is het alweer opgeruimd.

Voor een bui
Het blijft de hele vakantie een komen en gaan van regen. Het heeft in zoverre invloed op onze vakantie ideeën dat we alles wel gedaan hebben alleen het luieren in de zon en genieten van het water is er een beetje bij ingeschoten. Dat het veel regent is overal in Zwitserland te merken. We proberen het nieuws op de radio te volgen. Veel gepraat over het weer. Problemen in Wallis waar een camping wordt ontruimd. In het Emmerthal (richting Bern) lopen kelders onder. Is het eindelijk weer een dag mooi weer wordt dat 's avonds met een knetterend onweer en stortbuien afgestraft.



Tijdens een bui

Hoeveel heeft het dan geregend? Geen idee, in ieder geval veel, heel veel. Het beste is het te illustreren met de waterstand van het meer. Op de laatste dag van de vakantie staat het water minstens 50 cm hoger dan op de eerste dag. Dat is op 29,2 km2 wateroppervlakte volgens mij (rekenen was nooit mijn sterkste kant, roep maar als het niet klopt) 14,6 miljoen liter water!
De Mitibachfälle voert nieuwe voorraad aan.
Achteraf horen we dat we niet de enigen in Europa waren die meer dan een gemiddelde hoeveelheid regen hebben gehad. Gedeelde smart is halve smart. Maar leuk is anders.
Na regen toch ook weer zonneschijn!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten