zondag 10 augustus 2014

Ballenberg

Dit is niet Ikea op een berg. Ballenberg is een plaatsje. Stel als plaats helemaal niets voor maar toch hebben we de navigatie op deze plaats ingesteld. In deze plaats staat namelijk het Freilichtmuseum Ballenberg. Freilichtmuseum, mooi woord voor openluchtmuseum. Ook nu is de motor van de auto amper warm of we zijn er al weer. Niet alleen op Google Maps maar ook in werkelijkheid ligt ons blije huis lekker centraal tussen diverse bezienswaardigheden.

Zwitser-Italiaanse hoeve
Op 66(!!) ha heeft men meer dan honderd verschillende gebouwen verzameld. Allemaal gebouwen die iets met het agrarische karakter van Zwitserland te maken heeft. Dus veel boerderijen, stallen en alpenhutten. Je zou denken dat je na de eerste tien boerderijen het wel gezien hebt maar dit is echt niet zo. Je kunt Zwitserland namelijk in grofweg vier gebieden verdelen: Jura, Mittelland, Voralpen en de Alpen. En ieder gebied heeft zo zijn eigen klimatologische en geografische eigenschappen waarbij ander soort gebouwen nodig zijn. In het museum zijn gebouwen uit deze vier gebieden verzameld. Hierdoor biedt het museum een breed scala aan boerderijen en andere agrarische gebouwen.

Door de ruimte die het museum heeft staat alles ruim verspreidt. Waar het functioneel is zijn soms gebouwen bij elkaar gezet. Maar meestal heeft een gebouw meer dan genoeg ruimte om zich heen. Het is omdat je iedere keer ongeveer dezelfde bergen als achtergrond hebt anders zou je denken dat je een wandeling door heel Zwitserland maakt. Inclusief een paar korte maar behoorlijk steile klimmetjes. Natuurlijk zijn in een aantal gebouwen ambachtslieden aan het werk. Een bakker, smid, kantkloosters, hoedenmakers en kaasmakers laten zien hoe men vroeger te werk ging. Om de gebouwen heen liggen soppige groene Alpenweiden. Bij de gebouwen is vaak een tuin aangelegd met de vergeten groente, graansoorten en bloemen. Leuk om te zien.


Niet alleen deze grote verzameling gebouwen maakt dit museum bijzonder. Wat vooral bijzonder is, daarbij ga ik er vanuit dat de folder de waarheid verteld, is dat alle gebouwen origineel zijn. Afgebroken op de plaats waar ze oorspronkelijk stonden en herbouwd in Ballenberg.
Ook het interieur is zoveel mogelijk uit het oorspronkelijk gebouw meegenomen. In een paar jongere huizen hebben we even het idee dat we ons blije huis ook in het museum staat. Het merendeel van de gebouwen komt uit de 19de eeuw, maar er zijn ook gebouwen uit de 15de eeuw. Het oudste huis is oorspronkelijk in 1336 gebouwd. Men gaat zo ver in zijn standpunt dat men alleen originele gebouwen in het museum neerzet, dat een boerderij die in 1994 in het museum afbrandde, niet meer herbouwd is. Het originele gebouw bestaat immers niet meer. De ruine staan nog wel in het museum. In het 'echt' vielen veel boerderijen door het veelvuldig gebruik van hout wel vaker te prooi aan de vlammen.


Na bijna vijf uur hebben we het wel zo ongeveer gezien. De beentjes beginnen een beetje moe te worden. We kunnen ons voorstellen dat als je ieder gebouw uitgebreid wilt bekijken je wel een paar dagen in het museum zoet kan zijn. Één dag is voor ons wel genoeg. We hebben een mooi overzicht gezien van hoe de Zwitserse boer heeft gewoond en gewerkt.

Familie van elkaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten