woensdag 13 augustus 2014

Tieten en souveniers

Het is de maandag van de eerste week. Grauw en mistig begroet de omgeving ons als we in de ochtend de gordijnen opentrekken. Prima weer dus voor de geplande activiteit:  St. Beatus - Höhlen, net voorbij Interlaken. En Interlaken ligt weer slechts 12 kilometer vanaf ons Happy Home. Gelukkig dus maar kort in de auto gezeten, achteraf gezien is de grot het niet waard om daar uren voor in de auto te zitten.

Vanaf de parkeerplaats klimmen we een stuk omhoog naar de ingang. Even geduld en dan kunnen we met een grote groep en gids de grot in. De wandeling gaat over een pad van 800 meter de berg in en dan weer via hetzelfde pad terug. Onderweg veel bukken om je hoofd niet aan het plafond te stoten. Af en toe een stalagtiet en hier en daar ook een mietje. We hebben wel eens mooiere tieten en mieten gezien. De gids verteld alles in het Duits en in het Engels. Grappig in haar uitleg is het verschil in lengte van het pad dat we gaan lopen. Is het pad in het Engels 800 meter lang, voor de Duitstaligen is het pad ruim 200 meter langer.

Eenmaal weer buiten is het, tegen alle voorspelling in, nog steeds droog. We stoppen in Interlaken (567 mt.). Beetje rondkijken, niet veel bijzonders te zien, vooral veel souvenirwinkels. Hebben we dan ook meteen maar gebruik van gemaakt. Daarna terug naar huis, het begint te spetteren. En dat spetteren gaat over in stortregenen.
Mondain Interlaken, vol met hotels

Stuw in de Aare

zondag 10 augustus 2014

Beer en genie

Er is zeker één persoon (Annemiek) waarvan ik weet dat ze me een knuffelbeer vindt. Daarnaast ken ik ook minstens één persoon (ikzelf) die me, alhoewel sporadisch, roemt om mijn geniale ingevingen. De titel zou kunnen suggereren dat deze blog dus over mijzelf gaat. Niets is minder waar. Deze blog gaat over Bern.



De hoofdstad van Zwitserland, gelegen aan de Aare, heeft zich mogen verheugen in een bezoek van de familie Rommens. Of ze ervan onder indruk zijn weet ik niet, wij hebben in ieder geval een leuke dag gehad. We beginnen de dag op het stationnetje van Oberried. We gaan met de trein. Die Zentralbahn, de Zwitserse NS, gebruikt blijkbaar geen Zwitsers horloges. Met een vertraging van drie minuten vertrekken we naar Interlaken-Ost. Daar hebben we vijf minuten overstaptijd, nu dus nog maar twee, om de intercity naar Bern te halen. Gelukkig gebruiken ze in Interlaken dezelfde horloges dus we zijn op tijd. Soepel en comfortabel komen we in hartje Bern aan.


Zytglogge
Eerste stop is bij de VVV voor een stadswandeling. Het VVV vinden is wel even een dingetje maar we kunnen snel met een duidelijke kaart op weg . We beginnen in de Spitalgasse. Een mooie brede straat, net als alle andere straten, waar alleen trolleybussen en een tram doorheen rijden. Geen ander verkeer, behalve soms een CD-auto. Maar die schijnen nergens ter wereld zich aan de verkeersregels te houden. Mooie hoge gebouwen met bijna overal een overdekte wandelpromenade. Allemaal winkeltjes en veel toeristen. We vallen wat dat betreft niet op, Olaf met z'n lange haar wel een beetje. Wat zeker opvalt is het gebrek aan rotzooi op straat en de grote hoeveelheid fonteinen, bronnen is denk ik een beter woord. De Pfeiferbrunnen, de Anna-Seiler-Brunnen, Schützenbrunnen, Kindlifresserbrunnen, Simsonbrunnen en nog veel meer. Allemaal rijk en kleurig versierd. Via de oude gevangenispooort lopen we de Marktgasse in. Onder de Zytglogge, een astronomisch uurwerk wat een beetje lijkt op hetgeen we in Praag gezien hebben, door de Kramgasse in.


En daar komen we op nummer 49 de genie uit de titel van deze blog tegen. In dit huis heeft Einstein zijn beroemde theorie uitgedacht. Dat is allemaal natuurlijk in het hoofd van Einstein gebeurd. Het huis zelf zal niet echt geïnspireerd hebben. Gerechtigkeitsgasse, ook weer vol met etende mensen op volle terrassen. Dan de Untertorbrucke over de Aare, omhoog richting de Rosengarten. Mooi uitzicht over de oude binnenstad.

Terug naar beneden langst de Bärengraden. Hier lopen drie levende bruine beren in een redelijk ruim verblijf rond. De beer is het symbool van de stad en Berner Oberland, vandaag die kuil met deze bruine jongens (of meisjes?) midden in de stad. Terug de Aare over de binnenstad weer in.

Langst Münster/Stiftgebäude, de kathedraal van Bern. Aan de buitenkant lelijk ontsiert, net als vele andere gebouwen in Bern, door steigers en bouwkranen. De versiering boven de grote toegansdeur is schitterend, binnen geen oe's of ah's. Gewoon best saai. Maar wel een bordje 'Verboden te fotograferen', wordt het toch nog spannend. Herrengasse, Casinoplatz, Kochergasse; allemaal mooie gebouwen maar geen uitschieters. Bundeshaus, zou best mooi kunnen zijn maar ook hier lelijke bouwkranen en steigers. Met Photoshop is er nog wel iets van te maken. Via de Bundesgasse komen we weer op het vertrekpunt, Bahnhofplatz uit.

Shop, shop, weg kraan.
Bern, het is de treinreis zeker waard geweest. Mooie stad, lekker ontspannen sfeer en schoon, ongelofelijk schoon. Na Amsterdam, Brussel, Londen, Parijs, Berlijn en Praag kunnen we weer een hoofdstad in Europa aan vinken als 'Gezien'. Morgen gaan we het eens wat hogerop zoeken. Wat we daar zien kunnen jullie in de volgende blog weer lezen.

Dakgoot van Europa

Vanuit onze blije huis hebben we zicht op de Brienzersee met hieromheen allemaal bergen, tot zo'n 2000 meter. Links van ons hebben we, al het niet bewolkt is, zicht op de Brienzer Rothorn (2350 mt.). Vanaf Brienze kun je met een treintje bovenop komen. Kost een paar frankjes maar vanaf boven zou je de echte hoge bergen zoals de Jungfrau en de Mönch kunnen zien. Van onze gastvrouw hebben we het advies gekregen om, zodra het 's ochtends opgeklaard is om meteen te gaan. Je weet het met het weer immers niet hoelang het mooi blijft.

De motor van de auto is nog niet warm of we stoppen alweer in Brienze. We krijgen van een vriendelijke mevrouw een parkeerkaart voor de hele dag. De trein rijdt maar tot halverwege de berg. 

Niet helemaal zeker van wat de mevrouw bedoeld, Zwitsersduits is lastig tot bijna niet te volgen, lopen we naar de kassa. Ja, de trein gaat inderdaad maar tot Planalp (1346 mt.). En nee, we kunnen ook niet te voet verder. Door de grote hoeveelheden water is de top van de berg onbereikbaar. Men is druk bezig alles op te ruimen en het duurt zeker nog een aantal dagen voordat de top weer bereikbaar is. Dat valt tegen. Even familieberaad, wat nu? Opties afwegen; het is nu mooi weer, daar moeten we gebruik van maken. Dus een andere berg dan maar. De parkeerkaart verdwijnt achter voorruit nummer 3.

De andere berg is de Männlichen Gipfel, 2342 meter hoog. We komen dus maar 8 meter lager te staan dan eerst de bedoeling was.. Deze berg ligt, vanuit ons blije huis gezien, recht voor ons maar is vanaf het terras niet te zien. Daar ligt een kam van onbenoemde bergen voor. Via Interlaken rijden we het Lauterbrunnen-Tal weer in. We slaan halverwege linksaf het Lütschental in. Na 10 kilometer licht bergop parkeren we in Grindwald Grund (943 mt.). In één blikveld vangen we maar liefst vijf 4000+ bergen. Witbesneeuwd steken de Schreckhorn (4978 mt.), de Fiescherhörner (4049 mt.), de Mönch (4107 mt.) en natuurlijk de Jungfrau (4158 mt.) boven het groene dal uit. Daar tussenin probeert kleine broertje Eiger met 'slechts' 3970 meter ook indruk te maken. Het lukt hem! Graag hadden we op dit dak van Europa (overigens zijn dit niet de hoogste bergen van Europa, die liggen een stuk zuidelijker) gestaan. Theoretisch ook mogelijk want je kunt met de trein tot op 3454 meter hoogte. Dit is voor een gewone toerist wel de maximale hoogte die zonder touwen te bereiken is. Maar om nu ruim € 162,00 neer te tellen voor een ticket, per persoon! is een te grote aanslag om het vakantiebudget. We gaan het dak maar vanuit de dakgoot bekijken.


We bereiken de dakgoot op 2227 meter hoogte met een kabelbaan. In nog geen 10 minuten tijd staan we bovenop de Männlichen. Schitterend uitzicht op het dak. Misschien nog wel mooier om er zo tegenaan te kijken dan dat je er bovenop staat. Of maken we dat onszelf wijs? Via een korte klim komen we op de Männlichen Gipfel, 2342 meter hoog. Een klein plateau waar het een drukte van belang is. Geduld hebben om foto's zonder mensen erop te maken. Om diepte in een foto te krijgen is een bloemetje of een koe op de voorgrond veel leuker.

Jungfrau
We hebben thuis in Zwolle al wat onderzoek gedaan en weten dat vanaf deze berg een familievriendelijke wandelweg naar een tussenstation van de kabelbaan loopt. Nu zijn we geen berggeiten dus kiezen we deze 'makkelijke' weg richting het dal. Gemakkelijk is natuurlijk relatief, je anderhalf uur bergafwaarts begeven met soms behoorlijk steile stukken gaat op den duur best in de benen zitten. Aan de rechterhand hebben we de hele tijd zicht op de grote jongens. 


Met op de achtergrond de koebellen verwachten we ieder moment dat de von Trapps de berg komen afzeilen. Doos-deksel, ree-woud. Het blijft ons gelukkig bespaart. Zonder kleerscheuren bereiken we Holenstein op 1529 meter. Hier stappen we in de kabelbaan om ons relaxed verder naar beneden te laten brengen. Nog een laatste blik omhoog, het zijn machtig hoge en indrukwekkende bergen.
Mogelijk hadden we deze bergen ook, in de verte, vanaf de Brienzer Rothorn gezien. Maar nu we de bergen vanuit de dakgoot hebben bekeken zijn we blij dat de Brienzer Rothorn gestremd was.



Ballenberg

Dit is niet Ikea op een berg. Ballenberg is een plaatsje. Stel als plaats helemaal niets voor maar toch hebben we de navigatie op deze plaats ingesteld. In deze plaats staat namelijk het Freilichtmuseum Ballenberg. Freilichtmuseum, mooi woord voor openluchtmuseum. Ook nu is de motor van de auto amper warm of we zijn er al weer. Niet alleen op Google Maps maar ook in werkelijkheid ligt ons blije huis lekker centraal tussen diverse bezienswaardigheden.

Zwitser-Italiaanse hoeve
Op 66(!!) ha heeft men meer dan honderd verschillende gebouwen verzameld. Allemaal gebouwen die iets met het agrarische karakter van Zwitserland te maken heeft. Dus veel boerderijen, stallen en alpenhutten. Je zou denken dat je na de eerste tien boerderijen het wel gezien hebt maar dit is echt niet zo. Je kunt Zwitserland namelijk in grofweg vier gebieden verdelen: Jura, Mittelland, Voralpen en de Alpen. En ieder gebied heeft zo zijn eigen klimatologische en geografische eigenschappen waarbij ander soort gebouwen nodig zijn. In het museum zijn gebouwen uit deze vier gebieden verzameld. Hierdoor biedt het museum een breed scala aan boerderijen en andere agrarische gebouwen.

Door de ruimte die het museum heeft staat alles ruim verspreidt. Waar het functioneel is zijn soms gebouwen bij elkaar gezet. Maar meestal heeft een gebouw meer dan genoeg ruimte om zich heen. Het is omdat je iedere keer ongeveer dezelfde bergen als achtergrond hebt anders zou je denken dat je een wandeling door heel Zwitserland maakt. Inclusief een paar korte maar behoorlijk steile klimmetjes. Natuurlijk zijn in een aantal gebouwen ambachtslieden aan het werk. Een bakker, smid, kantkloosters, hoedenmakers en kaasmakers laten zien hoe men vroeger te werk ging. Om de gebouwen heen liggen soppige groene Alpenweiden. Bij de gebouwen is vaak een tuin aangelegd met de vergeten groente, graansoorten en bloemen. Leuk om te zien.


Niet alleen deze grote verzameling gebouwen maakt dit museum bijzonder. Wat vooral bijzonder is, daarbij ga ik er vanuit dat de folder de waarheid verteld, is dat alle gebouwen origineel zijn. Afgebroken op de plaats waar ze oorspronkelijk stonden en herbouwd in Ballenberg.
Ook het interieur is zoveel mogelijk uit het oorspronkelijk gebouw meegenomen. In een paar jongere huizen hebben we even het idee dat we ons blije huis ook in het museum staat. Het merendeel van de gebouwen komt uit de 19de eeuw, maar er zijn ook gebouwen uit de 15de eeuw. Het oudste huis is oorspronkelijk in 1336 gebouwd. Men gaat zo ver in zijn standpunt dat men alleen originele gebouwen in het museum neerzet, dat een boerderij die in 1994 in het museum afbrandde, niet meer herbouwd is. Het originele gebouw bestaat immers niet meer. De ruine staan nog wel in het museum. In het 'echt' vielen veel boerderijen door het veelvuldig gebruik van hout wel vaker te prooi aan de vlammen.


Na bijna vijf uur hebben we het wel zo ongeveer gezien. De beentjes beginnen een beetje moe te worden. We kunnen ons voorstellen dat als je ieder gebouw uitgebreid wilt bekijken je wel een paar dagen in het museum zoet kan zijn. Één dag is voor ons wel genoeg. We hebben een mooi overzicht gezien van hoe de Zwitserse boer heeft gewoond en gewerkt.

Familie van elkaar?

Luzern

Op nog geen uur rijden van ons Happy Home ligt de stad Luzern. Volgens de ANWB Goud-gids is dit een stad die de moeite waard is om te bezoeken. We gaan dat eens controleren. Zoals reeds gemeld rijden we binnen een uur een parkeergarage in hartje binnenstad binnen. En staan we midden in de stad. Eerst een kop goede koffie bij Starbucks en dan onze gids-van-de-dag Olaf achterna. Gewapend met een kaart en route eens kijken wat hier allemaal te zien is.





Kapellbrücke
Interieur Jesuitenkerk

Al snel is duidelijk dat deze stad al lang bestaat. Veel oude, goed onderhouden gebouwen. Tevens is het zeer opvallend dat je overal katholieke symbolen tegenkomt. Niet alleen veel kerken maar ook op hoeken van huizen komen we Maria met Kind veelvuldig tegen. Daarnaast heel veel gevelschilderingen. Waarvan de meesten bijzonder goed onderhouden. Mooi is dat men ook een gevel heeft voorzien van een moderne schildering. Hopelijk kunnen toeristen over 100 jaar ook deze schildering nog bewonderen.

Interieur Hofkirche
We bekijken de Kapellbrücke, de Hofkirche, de Jesuitenkirche, de Spreuerbrücke en nog veel meer. De zon schijnt, de temperatuur is heerlijk. Het is goed toeven in deze stad aan de Vierwaldstättersee en de rivier de Reuss.





Conclusie: de ANWB heeft inderdaad gelijk gehad, deze stad is zeker een bezoek waard! Terug in ons Happy Home nog nagenieten in de zon. Het kan nog even, morgen (zucht) waarschijnlijk weer regen.





Happy Hardcore

Het is de laatste dag in ons blije huis. Tegen alle verwachtingen in is het zowaar voor de tweede dag op rij mooi weer. We gaan voor de laatste keer op pad. Van onze gastvrouw hebben we gehoord dat de trein naar de Brienzer Rothorn vanaf 1 augustus weer helemaal naar de top rijdt. En laat het nu op deze laatste dag net 1 augustus zijn. Kunnen we dit hoogtepunt mooi nog even meepikken. Auto in, kwartier later weer uit en de treinkaartjes kopen.

Het is druk maar we hebben goede zitplaatsen, we kunnen vertrekken. Even lekker housen, dat idee krijgen we in de trein van de Brienzer Rothornbahn. Boink, Boink, Boink, in een strak ritme bonkt de stoomtrein zich tegen de berg op. Eerst door het dorp, dan door bos. Halverwege stopt de trein op 1346 meter, in Planalp. Hier stappen mensen uit om de rest lopend naar boven te gaan. Wij zijn vandaag niet zo sportief, we laten ons lekker omhoog rijden. De zon schijnt volop en het uitzicht is prachtig. Na Planalp is goed te zien waarom de trein een week niet verder gereden heeft. Grote stukken grond zijn van de berg over de rails naar beneden gegleden. 

grondverschuiving

Na een uur housen zijn we boven. De 7,6 kilometer lange route heeft ons op 2244 meter gebracht. We stappen uit en staan middenin de wolken. We zien dus niet veel. Vanaf het station lopen we nog een stukje omhoog. Een windvlaag, mist weg en dan een spectaculair uitzicht. De Jungfrau, Mönch, Eiger en de Finsterahorn tonen zich in al hun schoonheid. Wat kan de natuur toch prachtig indrukwekkend zijn. 

Eenmaal bovenop de Brienzer Rothorn (2350 mt) is het spel tussen wolken, mist en zon in volle gang. Uitzicht, geen uitzicht wisselen elkaar continue af. Maar voldoende om toch weer een paar aardige (al zeg ik het zelf) foto's te maken. Behalve genieten van de vergezichten is er ook dichtbij veel te genieten. Overal langst het pad volop bloemen. Waarschijnlijk door de veelvuldige regenval in combinatie met de lekkere temperaturen staan de Alpenweiden in volle bloei.
We zien zelf Edelweiss staan. Al twijfelen we wel een beetje of dit plantje hier niet door mensenhanden neergezet is. Ach, maakt niets uit. Hoog op een berg hebben wij Edelweiss zien bloeien. Dat kan niet iedere bergwandelaar zeggen.

Na al het genieten op de berg, genieten we verder op weg naar beneden in de housetrein. We zijn inderdaad lui, ook naar beneden laten we ons rijden. Al snel is het volop zonnig en kunnen we vanuit de trein de bergen en het meer bewonderen. 

Naast het feit dat het vandaag het hoogste punt van de vakantie is, is het ook zeker een van de hoogtepunten.