vrijdag 12 augustus 2016

Amerika, een eerste analyse

Reizend door een ander land probeer ik altijd vergelijkingen te maken met ons Nederlanders. En dan kom je soms tot leuke of verrassende inzichten. Nu is het niet de eerste keer dat ik de Amerikaan, ja ik generaliseer er lekker op los, tegen deze vergelijkingslat leg. Eerder heb ik de Amerikaan in Chicago genadeloos geanalyseerd, dit keer is de Amerikaan in de staat Michagan de klos.

Op voorhand mijn excuses als er overlappingen in deze analyse met de Chicago-analyse zijn. En een waarschuwing dat deze analyse in het geheel niet wetenschappelijk is onderbouw. Maar ik vind het leuk om te doen!

In willekeurige volgorde:
- De Michigan turn left
Stel je een gelijkwaardige kruising van vier weg voor. Dan is het heel gebruikelijk als je links af wilt slaan dan je dan links voorsorteert. Staat het stoplicht op groen dan ga je linksaf en vervolg je je weg. Dat is in Michagan niet anders behalve op sommige kruispunten. Als je direct linksaf mag dan gaat je stoplicht rood knipperen als je door mag rijden. Maar rood knipperen betekent wel dat het tegemoetkomend verkeer rechtdoor wel eerst voorrang heeft. Kortom, je mag doorrijden als het kan. Is je stoplicht groen dan heb je geen tegemoetkomend verkeer en kun je veilig linksaf slaan. 

Er zijn echter ook kruispunten waarbij je, om voor mij volslagen onduidelijke redenen, je niet zomaar linksaf maar. En dan krijg je te maken met een Michagan turn left, kompleet met officieel verkeersbord. 

Het principe is dat, om links af te gaan, je eerst rechtsaf gaat. 100 meter na de kruising is in de middenberm een doorsteek naar de andere weghelft gemaakt waar je dan gebruik van maakt. Natuurlijk wel even opletten op het tegemoetkomend verkeer maar als je kunt rij je verder en ga je bij de kruising rechtdoor. Via een omweggetje ben je dus eigenlijk linksaf geslagen. Deze manier van linksaf gaan kom je soms ook tegen dat je eerst rechtdoor moet rijden  en dan van een doorsteek op de andere weghelft terechtkomt om dan rechtsaf te kunnen slaan. Als niet-inwoner van Michagan valt het niet altijd mee om op het gewenste moment naar links te kunnen gaan.

- Geen mensen buiten
Dat klinkt best wel vreemd, alsof we geen enkele Amerikaan (of de vrouwelijke vorm) in deze  veertien dagen gezien hebben. Dat is natuurlijk niet het geval, bij bezienswaardigheden en de winkels zie je genoeg mensen rondlopen. Maar waar je geen mensen ziet is in de gewone woonwijken. We logeren in een lommerrijke omgeving. 

Allemaal vrijstaande (lelijk poepbruin geverfde) huizen. Grote auto's op de oprit, licht binnen aan maar daar blijft het dan ook bij. Je ziet geen mens op straat. Een wandeling door de wijk waarbij we in de achtertuinen kunnen kijken levert hetzelfde beeld op. Zitten wij de hele avond, dik in de deet tegen de muggen, buiten de Amerikaan sluit ramen en deuren en die zie je niet. Ook de buren naast ons zien we nooit, terwijl die er wel wonen en ook aanwezig zijn. Vreemd, terwijl het na een onweersbui best wel iets wat opgefrist is. Men is zeker allergisch voor te veel  buitenlucht.

-XXL winkels
Het is onbegrijpelijk hoe alle winkels die we tegenkomen kunnen bestaan. Er wonen natuurlijk veel mensen in Amerika maar je krijgt soms het idee dat er voor iedere inwoner een apart winkel is. Zoveel winkelcentra, overdekt of gewoon in buiten, kom je de hele dag tegen. Ik denk dat de binnen een straal van 10 kilometer gedurende deze vakantie iedere dag wel in een andere supermarkt, als we dat zouden willen, boodschappen kunnen doen. En dan heb ik het niet over een buurtsuper, nee daar doet de Amerikaan niet aan. Bescheidenheid is een woord wat ze niet kennen. Nee, dan heb je het over een supergrote XXL AH keer twee. Plak daar ook het Kruitvat bij in en een halve Blokker en je hebt een supermarkt. Wel handig alles onder een dak.

Kom je bij de kassa dan worden je boodschappen allemaal in kleine plastic tasjes voor je ingepakt. Dat is dan wel weer mooi dat de Amerikaan die wel 'alle zeven heeft, maar niet helemaal op een rij' ook een baan heeft. O ja, bij zo'n winkel ligt altijd een parkeerterrein waar een Kuip of Arena jaloers op zouden zijn. Die ruimte is ook wel nodig want iedereen komt met z'n grote auto naar de winkel. De maat parkeervakken is er op aangepast. Ben bang dat ze iemand die op een fiets met fietstassen komt direct oppakken en in een inrichting zetten. 
                      

Maar niet alleen de supermarkten zijn groot. Ook een hobbyspullen- en een schoenenwinkel zijn gigantisch. Eigenlijk is hier alles gewoon groot!

Tot zover deze eerste analyse van de Michagan-Amerikaan. Later nog meer want het is een apart volk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten