maandag 16 mei 2016

Wow, wat een mensen!


Met een 'Wow, wat een mensen' eindigde ik mijn vorige blog. Het is dan ook wel gerechtvaardigd om deze opmerking als startpunt voor deze blog te gebruiken. We slenteren nog steeds door smalle straatjes waar de restaurants met hun terrassen strijden met de auto's om de weinig beschikbare vierkante meters. En vanuit het niets staan we opeens naast een paar zwaar bewapende militairen met voor ons Piazzia della Rotonda, een groot plein vol met mensen. En die mensen willen allemaal een vreemdsoortig rond stenen gebouw zonder ramen in. Wij willen dat ook want dat gekke gebouw is het Pantheon.





Deze tempel staat hier al sinds 125 n. Chr. Was het oorspronkelijk een Romeinse tempel, gewijd aan alle goden, in 609 werd het een kerk,  Santa Maria ad Martyres. Om die reden is het Pantheon nooit afgebroken, wat bij de meeste andere, niet christelijke tempels in Rome wel gebeurd is. Het meest in het oog springend is de Oculus. Een rond gat in het dak met een diameter van 8,7 mt, 43 mt boven de vloer waarop we staan. De koepel is de grootste koepel ter wereld gemaakt van ongewapend beton. Men zegt dat de regen die door het gat valt al verdampt is voordat het de grond raakt. Bejaarde mannen met grote snorren en een mooi uniform leiden de stroom mensen soepel in goede banen. Onder het wakende oog in het dak kijken we onze ogen uit.

Buiten het Pantheon worden we bijna door de mensenmassa gedragen naar de volgende publiekstrekker eerste klas, de Fontana di Trevi. Het is dringen om het kleine pleintje voor de gigantische fontein op te komen. 


De fontein, gewijd aan Neptunus, is 26 mt. hoog en 22 mt. breed. Ontworpen in 1730 door Bernini in opdracht van Paus Clement XII. Leuk weetje: er wordt ruim €3000,00 per dag aan muntjes in de fontein gegooid. Dit geld gaat via de gemeente naar een goed doel. Met wat duwen en voordringen weten we ons een mooi plaatsje te bemachtigen om foto's te maken. Maar wow, wat een mensen.







Gevoelsmatig zijn de benen onder tussen wel tot de enkels toe afgesleten. We stoppen er voor vandaag mee, terug naar het hotel. Voeten omhoog en aan een koud biertje. Morgen is een nieuwe dag, gaan we op visite bij mijn naamgenoot.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten