donderdag 19 mei 2016

Kan het misschien even stil zijn?

Belofte maakt schuld en het is na een dag Rome wel een mooi moment op een balans op te maken. 



Ontegenzeggelijke heeft Rome een geweldige indruk op ons gemaakt. Een stad die we zeker aanbevelen aan anderen om eens te bezoeken. Toch wil ik, geheel gezien vanuit mijn perspectief, niet beperkt door enige wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, wel een paar kanttekeningen maken over deze stad. Wat als eerste opvalt is de rommel. Overal zie je rotzooi liggen. Je komt wel veel prullenbakken tegen maar die worden waarschijnlijk alleen door de nette toerist gebruikt. Het maakt de stad een beetje vies. 

Rome is ook een stad van steen, veel steen. Grote massieve gebouwen, weinig sierlijk. Grote blokken steen, snel klaar. Gelukkig is er ook wel voor wat groen gezorgd.  Bomen, parken maar ook op de monumenten zelf. Viel het gebrek aan onderhoud bij het hotel al op, dat is verder in de stad niet veel anders. Slechts hier en daar wordt, zichtbaar, onderhoud aan de monumenten uitgevoerd.
Het leek er zelfs op dat ze het Colosseum met breed geel plakband bij elkaar proberen te houden. 

Al staat Rome niet in de top 10 van drukste, door toeristen bezochte steden, het is wel druk. Heel veel toeristen en Romeinen, het krioelt samen met de auto's, bussen en brommers door de straten. Toeteren, laat voor of op het zebrapad remmen, hard rijden, voorrang opeisen. 

De Italiaan maar ook zijn vrouwelijke uitvoering is een temperamentvolle rijder. 



Maar wat het meest is blijven hangen is niet in een foto te vangen en dat is het geluid, herstel: het lawaai. We zijn in Londen, Parijs, Berlijn, Chicago en Amsterdam geweest maar vergeleken met Rome is het daar een oase van rust. De hele dag door hoor je het geluid van het verkeer. Auto's, brommers, mensen (de Italiaan praat net zo temperamentvol als dat hij rijdt). Met daar aan toegevoegd het constante geluid van sirenes. De hele dag door hoor je politie of ambulance sirenes, geen moment stilte. Zelf tijdens een bezoek aan een grote begraafplaats wordt het getjilp van de vogels hierdoor overstemd. 

Begrijp me niet verkeerd: deze iets wat minder positieve indrukken vallen geheel in het niet door alle mooie, geweldige, imposante, indrukwekkende etc, etc, etc 'dingen' die we deze vijf dagen gezien en ervaren hebben. En laten we als zuinige Nederlanders ook niet de prijzen vergeten. Je kunt er heel duur eten maar als je genoegen neemt met een snackbar-achtige uitstraling of houten stoelen dan kun je ernstig lekker eten voor niet te veel geld. Ook de toegangsprijzen van monumenten vallen reuze mee. Voor bijvoorbeeld een combi-kaart (twee dagen geldig) voor het Fora Romano en Colosseum betaalde we voor vier mensen net €30,00. Terwijl we bij elkaar daar toch dik zes uur rond hebben gewandeld. Dat betaal je in Nederland voor een beetje dierentuin per persoon. 

Kortom: heb je ideeën om ooit eens naar Rome te gaan: doen!

Hieronder nog een paar foto's van diverse vormen van gezag.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten