donderdag 12 mei 2016

Openlucht museum

Lopen jullie verder mee  door Rome?

We zijn nog geen half uur onderweg maar we zijn al overdonderd door de hoeveelheid monumenten en oude gebouwen die we tegen gekomen zijn. In bijna iedere straat of plein staat wel een kerk, fontein of beeld wat daar al een paar eeuwen staat. Als het een gebouw is wat een beetje belangrijk is, vaak is dan het pand voorzien van een pauselijk schild, staan er twee gewapende militairen voor de deur.  Bij bijvoorbeeld het Vaticaan en het Colosseum moet onze rugzak met fototoestel zelfs door een scan en lopen we zelf ook door een beveiligingspoortje. Verder wemelt het in de stad ook van allerlei soorten politie. Ieder met zijn eigen pakje en pet aan. Wat ze allemaal doen is ons niet echt duidelijk, we gaan er maar vanuit dat ze nuttig werk doen.






Zoals in de vorige blog gemeld lopen we rechts langs het centrum en staan dan opeens op een plein met heel veel mensen. Die allemaal dezelfde kant op staan te kijken. Kuddedier als we zijn kijken we dan ook maar die kant op om tot de conclusie te komen dat we onderaan de Spaanse trappen staan. Is overigens niet helemaal onverwachts, we volgen een uitgestippelde route die ons hier bewust langst voort. Helaas zijn ze hier van het principe 'we doen niet aan onderhoud' afgestapt. Slechts een klein smal strookje van de trap is toegankelijk. De rest is afgesloten om te worden schoongemaakt en hersteld. Bovenaan de trappen hebben we prachtig uitzicht over de stad.

We gaan nog verder omhoog, langst de tuinen van Villa Borghese. Links hebben we door de bomen heen verrassende doorkijkjes over de stad. Aan het einde komen we op Piazza del Popolo met de kerk Santa Maria del Popolo, een Bernini Mysterie kerk. Helaas is er een mis bezig dus kunnen we de Chigi-kapel niet bekijken. Ook na een cafe Americano, een espresso met veel water waardoor het nog enigszins op normale koffie lijkt, zijn ze nog niet klaar. Jammer maar helaas, alle altaren der verlichting zien gaat dus niet lukken.

Mausoleum van Augusto
We nemen een achteraf straatje, het is zowaar een beetje rustig. We komen langs het mausoleum van Caesar Augusto, de Romeinse keizer die in 28 v. Chr. hier begraven is. Je zou verwachten dat zo'n historische plaats wel goed onderhouden wordt. Niet dus, we kunnen door de bomen het mausoleum vanaf één kant helemaal niet zien. Toch apart dat zo met cultureel erfgoed omgegaan wordt. Of zou het commercieel niet interessant genoeg zijn?

Inmiddels zijn we weer terecht gekomen midden in het centrum van oud Rome. En we zijn weer niet alleen. We vervolgen onze route maar dat doen meer mensen want we willen naar Piazza Navona. Een groot plein wat rond het jaar 0 als atletiekstation is begonnen. Midden op het plein staat de Vierstromen fontein van Bernini. Vier grote beelden rond een obelisk met bovenop een klein duifje. En dat duifje heeft een takje in haar/zijn bek. En, jawel door is weer een altaar, deze tak wijst naar het volgende altaar der wetenschap.


Piazza Navona

Vierstromen fontein


Slenterend door kleine en grote straten passeren we menig kerk. Vaak lelijk en verfloos aan de buitenkant maar bling-bling van binnen. In een van de vele kerken die we even van binnen hebben bekeken komen we, hoe katholiek wil je het hebben, midden in een communieviering terecht. Jongens en meisjes in witte jurken lopen onder grote belangstelling van familie, vrienden en toeristen richting het altaar. We kijken het even aan en vervolgen onze route. 




Straatje door, hoek om, plein over en dan opeens: Wow, wat een mensen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten