zaterdag 7 mei 2016

Rome, gigantisch!

De eerste dag in Rome. 1 mei, een zondag en ook nog eens de Internationale Dag van de Arbeid. Op voorhand bedacht dat er dan veel winkels wel dicht zouden zijn. Maar daar is niets van te merken. Hier en daar zijn wat kleinere winkeltjes dicht maar het meeste is toch gewoon open. En er is al een hoop volk op straat.





Het weer is schitterend, het ontbijt is goed dus we kunnen op stap. Vandaag heeft niet echt een heel vast thema. Een aantal locaties die in het boek Het Bernini mysterie van Dan Brown worden genoemd staan wel op de planning. Door omstandigheden komt dat niet helemaal uit de verf. Het wordt er overigens niet minder mooi of interessant door. Aan de hand van de bekende en iets minder bekende bezienswaardigheden heb ik een wandeling uitgezet die ons een mooie eerste indruk van de stad geven. Over die indrukken in een volgende blog meer.

Vanuit het hotel gaan we ongeveer, als je het op de kaart bekijkt, rechts van het centrum, naar boven. Op Piazza della Republica staat een gigantische basiliek Santa Maria degli Angeli. De entree is apart, je zou er zo langst heen lopen. Een bord boven de deur maakt ons nieuwsgierig, niet een geweldig indrukwekkende voorgevel. 
De buitenkant ziet er helemaal niet kerks uit. Ooit
 was deze kerk de centrale hal van een badhuis, in 300 na Christus gebouwd door Christelijke slaven. In 1561 door Michelangelo schitterend verbouwd tot basiliek. Hoe wrang is het dat Christelijke slaven het oorspronkelijke gebouw voor basiliek hebben gemaakt. Nu is deze kerk als pauselijke basiliek, een van de vier belangrijkste kerken in Rome. 

We bezoeken deze dagen aardig wat kerken, wat vooral opvalt is dat ze niet bescheiden zijn. Er is niet op de inrichting bezuinigd. Het is allemaal prachtig maar soms bekruip je het gevoel wel eens dat het ook wel ietsje minder had gekund. Zeker als je weet dat de meeste gebouwen gebouwd zijn in periodes dat het met veel  mensen in die tijd niet al te jofel ging. Maar goed, dat moeten we maar niet al te veel bij stilstaan. Dan hadden we niet hierheen moeten komen.

Na deze eerste kerk lopen we verder. Het lijkt erop dat op iedere hoek van de straat een kerk staat. We lopen niet overal binnen. Dan zouden we meer binnen als buiten zijn en daar is het weer veel te mooi voor. Een kerk die wel binnen gaan is Chiesa di Santa Maria della Vittoria (begin 1600), deze kerk komt namelijk in het Bernini Mysterie voor als een van de altaren van de verlichting. Het interieur is in barok-stijl.





In de Cornora-kapel staat het beeld Extase van St. Theresa, gemaakt door Gian Lorenzo Bernini (1647-1652). Het beeld wordt gezien als een van zijn meesterwerken. De pijl in de hand van de engel zou wijzen naar het andere altaar. Daar in een van de volgende blogs meer over. Ook hier laten we alles maar over ons heen komen.

Links de Cornora-kapel

Extase van St. Theresa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten