zaterdag 30 november 2013

Sprakeloos

Gebruikte ik in mijn vorige blog nog superlatieven als prachtig en geweldig, voor het middagprogramma van onze laatste zaterdag in Canada heb ik geen woorden. Maar om nu een blog zonder woorden te publiceren lijkt me niet helemaal de bedoeling. Ik zal een poging wagen om toch onder woorden te brengen wat we vanmiddag gedaan hebben.

Zo ziet een bos na 10 jaar er weer uit.

Net buiten Kelowna ligt de Myra Canyon. Door deze vallei liep de Kettle River Railroad. Geopend in 1915 heeft deze spoorbaan dienst gedaan tot ongeveer 1989. Vanuit de mijnen worden de producten per spoor richting Vancouver vervoert. Toen de mijnen niet meer genoeg opbrachten verviel de functie van het spoor. Maar gelukkig is de route van het spoor niet in verval geraakt. Want het is niet zomaar een spoortje door de bergen. Op het stuk route, de spoorrails is verwijderd, net buiten Kelowna liggen op een route van 12 kilometer, 18 Trestles en 2 tunnels. Een trestle is een houten spoorbrug.

Maar voordat we aan de wandeling langst een aantal van deze bruggen kunnen gaan maken moeten we eerst over een 8 kilometer lange gravelweg. De eerste 3 kilometer is prima te berijden maar daarna wordt het toch een beetje spannend. Het heeft de afgelopen week een paar keer gesneeuwd en deze sneeuw is platgereden. Het is hierdoor behoorlijk glibberig geworden. Er is wel gestrooid met grind maar het is best wel een beetje slip sliding away. Gelukkig geen grote afgronden langst de weg. Eenmaal boven zetten we onze schoenen in ruim 10 centimeter sneeuw. Dat is een mooi extraatje.

We wandelen langst de route. In 2003 brandde het gehele gebied inclusief de bruggen helemaal af. In 2010 is de restauratie van alle bruggen afgerond. De bomen zullen nog wel even nodig hebben om volgroeid te zijn. Sprakeloos staan we constant stil om van de geweldige uitzichten te genieten. We lopen de route in tegenovergestelde richting met als voordeel dat we in slechts 3 kilometer, best lang als je grieperig bent en je moet door een paar centimeter sneeuw ploegen, 8 trestles en 2 tunnels tegenkomen. Bekijk de foto's maar, die zeggen meer dan 1000 woorden.

Oude telegraafpaal

De week Canada zit er bijna op. Morgen de reis terug naar ons platte Nederland.

 

De enige ijzeren brug in de route

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten