zaterdag 23 november 2013

Gewoon hard werken

Door alle nieuwe indrukken die Canada mij geeft zou je bijna vergeten dat er ook gewerkt moet worden. Daar ben ik tenslotte voor hier gekomen. En daar wil de klant, terecht ik kost een paar centen, optimaal gebruik van maken. Iedere dag beginnen we net als de rest van het personeel om 7 uur om dan rond een uur of 4-5, het is dan meestal net of net niet donker, er mee op te houden. Je hoort mij niet klagen maar een hele week intensief met één klant bezig zijn is best vermoeiend. En dan ook nog eens in het Engels. Aan het einde van de week was het wel zo'n beetje op bij me. En dan ook nog goed verkouden zijn. Volgende week weer gewoon werken.

Het kantoor

 

Bergen als achtergrond

Overleggen over nieuwe ontwikkelingen, gebruikers begeleiden, direct problemen (gelukkig niet al te veel) oplossen. Kortom de hele dag druk bezig met van hot naar her vliegen. Gelukkig kan collega Gert ook goed helpen. Is het dan anders dan bij een doorsnee Nederlandse, Engelse of Belgische boomkwekerij. Ja, natuurlijk. Alleen al het uitzicht vanuit kantoor. In Boskoop of Zundert maar ook in Engeland zie je nooit bergen met sneeuw. Wat ook erg opviel was de netheid van de kwekerij. We hebben een rondje, met de auto want het is niet te belopen, gemaakt en alles ligt er goed verzorgd bij. En het is ook duidelijk te zien dat dat niet alleen voor de overwintering is gedaan. Er wordt volop tijd besteed om te voldoen aan een Canadees keurmerk Clean Plants. We zijn niet bij andere kwekerijen geweest dus hebben we geen vergelijking met andere Canadese bedrijven. Maar tenopzichte van de bedrijven die ik ken staat deze qua netheid ruim bovenaan.

In de winterperiode werken er maar een beperkt aantal (stuk of 10-20) mensen buiten. In het voorjaar als de handel begint en ook gepot (er wordt uitsluitend in pot gekweekt) moet worden wordt een blik Mexicanen open getrokken en springen er ruim 100 mannen en vrouwen in het rond. Dat is een behoorlijke organisatie omdat allemaal in goede banen te leiden. En dat met slechts 9 mensen op kantoor. En daar gaat WinTree een grote rol in spelen, dat is best wel gaaf.

 

De oppotmachine

Qua arbeidsomstandigheden buiten kan er nog wel wat verbeterd worden. De machines, echt oud!, waarmee gepot wordt staan buiten. Wel eens waar onder een plastieke tunnel maar de wind heeft vrij spel. Er wordt op dit moment (in het kader van arbeidsspreiding) potten gevuld met alleen potgrond. De potten worden direct op de bedden gezet. En in het voorjaar gaat een ploeg vooroverbukkende mensen het plantgoed erin drukken. Niet echt lekker werk. Maar zolang je voldoende personeel kan vinden om al het werk te doen zal daar niet snel geld in geïnvesteerd worden.

Wat ook erg opvallend is, is de grote hoeveelheid orders die nu al voor voorjaar 2014 en zelfs later worden geboekt. Dat zien we in Nederland nog maar zeer zelden. Het is hier meestal vandaag besteld en gisteren leveren. Maar in Canada is het heel gewoon dat op basis van bestellingen (gedeeltelijk) geproduceerd wordt. In Nederland is het meer van 'Ik maak het in de hoop dat ik het kan verkopen'. Moet er in Europa vaak gediscusseerd worden over de transportkosten, hier krijgt de klant altijd een factuur voor de transportkosten. En ook daar heeft TSD iets moois voor in WinTree gemaakt. Alle leveringen gaan in grote 51,50 feet (zo'n 15 meter) trailers. Hiervoor heeft de klant 8 trucks beschikbaar waar in de drukke tijd gepensioneerde mensen de bestellingen mee wegbrengen. De rest gaat met ingehuurde transporteurs. De bestellingen gaan behoorlijk ver weg. Van Calgary en Edminton tot Alaska maar ook naar beneden de USA in.
Overwinteringstunnels
Een paar van de in totaal 8 eigen trailer-trucks

Als ik Canada in drie woorden moet samenvatten kom ik bij Groot - Groter - Grootst. En daar past deze klant prima bij.

 

Het plein wat ook meteen werkruimte is. Er gebeurd bijna niets binnen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten