dinsdag 20 september 2016

Second amendment

"Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen."
De Amerikaan heeft veel heilige huisjes, maar mogelijk is het allerheiligste huisje wel verankerd in bovenstaande zin uit de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika: het recht op het dragen van een wapen. En als je dat recht hebt dan moet er natuurlijk ook een nette manier zijn om aan een wapen te komen. Laat dat nou ook niet al te moeilijk zijn. Loop een willekeurige sportzaak binnen en achterin, afdeling Outdoor, vindt je naast de vishengels en kruisbogen (bij oneigenlijk gebruik ook al behoorlijk dodelijk) een vitrinekast met pistolen en jachtgeweren. 


In de uitverkoop: waarschijnlijk oude modellen

Het aanbod is wat beperkt maar wel in de uitverkoop. Voor het betere werk kun je terecht in een gunshop. Omdat we proberen het All American gevoel te krijgen besluiten de mannen van mijn gezelschap zo'n gunshop op te zoeken. Op slechts een paar blokken rijden, gewoon tussen andere winkels en bedrijfspanden, langst een doorgaande weg komen we bij Action Impact
Keurig pand, nette parkeerplaats, vriendelijke uitstraling. Bordje aan de deur vraagt of we onze wapens in de holster of in een tas willen houden. O ja, een graag petten af. Binnen staan we in een ruimte waar meer dan de helft, wel achter toonbanken, gevuld is met pistolen en geweren. Er zijn wat klanten en achter de toonbank personeel. Vriendelijk wordt ons gevraagd wat we komen doen. Komen we oefenen met onze eigen wapens op de schietbaan (is een onderdeel van de winkel)? We kunnen ook een wapen huren? Als we uitleggen dat we terroristen, oeps toeristen zijn uit Nederland en gewoon een wapenwinkel willen zien is er zelfs wat enthousiasme. En is men bereid ( het is duidelijk niet druk en ze hebben tijd voor ons, ondanks dat ze meteen weten dat ze geen dollar aan ons verdienen) ons wat uit te leggen.

Bijvoorbeeld dat het redelijk eenvoudig is een pistool of geweer te kopen. Zorg voor een id, woon in Michigan en zorg ervoor dat de politie niet al te slecht over je denkt en je loopt na wat papierwerk een paar dagen later met vergunning en wapen de winkel uit. Kogels per dozijn te koop en knallen maar.
Ooit heb ik voor het dienen van vorst en vaderland ook wel eens een FAL karabijn in mijn handen gehouden. De moderne uitvoering wordt ook hier in de winkel verkocht. Met alle plezier wordt het geweer (zal voor de kenners wel een foute omschrijving zijn) uit het rek gehaald en kunnen we het van dichtbij bekijken. Voor $ 1500,00 wisselt dit wapen van eigenaar.
Voor ruim $600,00 kunnen we een degelijk pistool van Zwitsers makelij meenemen. Viziertje erop, twintig kogels, je kunt niet missen. Het is wonderlijk om een pistool vast te kunnen houden waarvan je weet dat je hiermee een leven van een mens of dier kunt beƫindigen. Richten, afdrukken, klaar.
Het was een aparte ervaring om hier eens rond te kunnen kijken, ons verbazend over de manier waarop hier in Amerika mee wordt omgegaan. Het aantal doden per jaar door vuurwapens per miljoen inwoners ligt in Amerika op 29,7 t.o.v 3,3 in Nederland. Gelukkig wordt in Nederland over het algemeen net iets anders over het bezit van vuurwapens gedacht. 

Met deze ervaring stappen we weer in de auto, we gaan nog even langst bij Olaf's paradijs, een hele grote boekenwinkel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten