zondag 18 september 2016

Amerika, een derde en laatste analyse

Er is zoveel anders in dit land dat ik met wat moeite misschien wel een boek vol over zou kunnen schrijven. Maar laat ik jullie niet al te veel vermoeien en beperk ik het tot deze laatste analyse met nog wat rare dingetjes van de Amerikaan.






-Imperial meetsysteem
Waar ik als buitenstander erg aan heb moet wennen is het gebruik van een ander meetsysteem. Gebruiken wij het metrisch systeem, hier zijn ze veel jaren geleden blijven hangen bij het imperial meetsysteem en dat is best lastig. De snelheid wordt gemeten in Mph (mijlen per uur). Gelukkig is de auto daar op gemaakt dus dat valt wel mee. Maar wil je enig idee hebben wat de temperatuur is dan wordt het al behoorlijk lastig. Hoe warm of koud is dan 81 graden. Moet je maar weten dat dit in Fahrenheit is en dat 1 graden Fahrenheit -17,22 graden Celsius is. Dan wordt 80 dus 26 graden Celsius. Best lastig rekenen, gelukkig een handige app hiervoor gevonden.

Energiezuinig
Wat voor ons zuinige Nederlanders helemaal lastig is, zeker als je net als ik geen rekenknobbel maar een rekenkuil hebt, is het omrekenen wat de boodschappen kosten. Het begint al met de prijs op het etiket, dat is zonder 6% btw. Dus eerst deze btw erbij en dan keer de koers geeft je de prijs in Euro's. Helemaal leuk wordt het als je wilt weten wat een liter benzine hier kost. Ze doen hier niet aan liters voor benzine, dat is in gallons. Een gallon is 3,785 liter.  De prijs per gallon (met 6% btw) is $ 2,30 (ronden even voor het gemak af). Dan kost een liter 2,30 / 3,785 = $ 0,826. Dat tegen een koers van 0,89 geeft een literprijs in Euro's van 0,735. Dat is een hele rekensom, waarbij ik toch echt wel een zakjapanner nodig heb.

-Veteranen
Als je in Amerika woont en je hebt voor je vaderland ergens gevochten of je bent op missie geweest dan ben je hier een held. Al zorgde je voor het aanvullen van het wc-papier, je hebt je vaderland gediend en daar is het hele land je dankbaar voor. Misschien doen wij hier in Nederland het wel niet helemaal goed maar je kunt het ook overdrijven. Maar goed, ook dat is wel Amerikaans, het is alles of niets. Zwart of wit maar zeker niet grijs. Conservatief of Democraat, zeker niet midden. Het respect voor de veteraan is groot, bijna overal maar hij/zij gratis naar binnen. Hang een badge met Veteran om je nek, pet op met allerlei insignes erop en je loopt overal fluitend de kassa voorbij, inclusief partner die dan ook zo'n badge om haar/zijn nek heeft hangen.


-Weersvoorspelling
Gelukkig is in Amerika ook veel gewoon zoals in Nederland. Wat zeker niet anders is, zijn de weersverwachtingen. Die zijn net zo onbetrouwbaar. Voorspellen ze heftige onweersbuien, komen die helemaal niet, of pas veel later. En echt heftig waren ze ook niet, wat gerommel, even stevige wind (kost wel een zware tak in een boom in de achtertuin van de buren) en wat regen. Dat beetje regen veroorzaakt wel direct grote plassen op straat want van een regenwater afvoersysteem hebben ze in deze buurt nog niet van gehoord. Voor de rest hebben we ons maar niet al te veel van deze voorspellingen aangetrokken en dat heeft prima uitgepakt.

                                              Beestje in de achtertuin
   Beest in de achtertuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten