zaterdag 24 september 2016

Kamer met uitzicht


Lake Eire en Lake Ontario zijn met elkaar verbonden door de rivier Niagara. Een niet al te indrukwekkende rivier wat normaal een rit van 5 uur zeker niet waard is. Waarom dan toch de auto gepakt om naar deze rivier te gaan?

Omdat deze rivier op 3/4 van zijn 56 km lengte 60 meter naar beneden valt. Dat is ook nog niet al te bijzonder, het is vooral de breedte en de enorme hoeveelheid (meer dan 2400 kuub per seconde!) water wat deze waterval tot een hoogtepunt van onze Detroit-trip maakt. Eigenlijk best wel sneu voor de Amerikanen dat het hoogtepunt van deze Amerika-reis in Canada ligt.

Met opgespaarde punten heeft Astrid een hotelkamer met spectaculair uitzicht kunnen boeken. Vanuit de kamer (29ste verdieping), en later natuurlijk ook van heel dichtbij, hebben we goed zicht op alle drie de watervallen die samen bekend zijn als de Niagara Falls
Zelden gelogeerd op een adres met zo'n uitzicht
De Niagara Falls, behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de American Falls, de Bridal Veil Falls en de de Horseshoe Falls. De Horseshoe Falls, ook bekend als Canadian Falls, is het bekendste deel van de Niagarawatervallen. Ongeveer 90% van het water van de rivier de Niagara stroomt over de Horseshoe Falls. Troeven de Canadezen hier toch ook maar weer de Amerikanen af.

Horseshoe Falls
De Horseshoe Falls is 671 meter breed. Bovenaan, in het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/h. De hoogte van de waterval is 53 meter. De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, naar schatting 56 meter. Tussen Horseshoe Falls en de twee andere watervallen ligt Goat Island.




American Falls
De American Falls is de grootste van de twee Niagara-watervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen, maar is een stuk kleiner dan de Horseshoe Falls. De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m. De hoogte van de waterval is 21 meter waarna het water neerslaat op een partij rotsen die door een grote verschuiving daar in 1954 terecht zijn gekomen. De diepte van het water aan de top van American Falls bedraagt slechts 0,6 m.
Meer boot in de volgende blog

In de American Falls ligt een eilandje, Luna Island, zodat deze waterval uit twee delen bestaat: rechts de eigenlijke American Falls en links de kleinste van de drie watervallen, Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. De breedte aan de top van de Bridal Veil Falls is slechts 17 meter. Het verval van Bridal Veil Falls is 25 m, gemeten tot aan de rotsblokken onderaan de watervallen. Aan de voet van de watervallen ligt, 31 m onder de top, de Maid of the Mist Pool. Het totale verval bedraagt 55 meter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten