donderdag 3 april 2014

Nijl en Itanda



De bron van de Nijl bestaat uit omhoog borrelend water wat rustig zijn weg naar de oppervlakte zoekt. Vroeger was de bron duidelijk te herkennen. Door de aanleg van de stuwdam bij Jinja is slechts een eiland in het stuwmeer, welk naadloos overgaat in het Victoriameer, dat deze bron 'zichtbaar' maakt.
Bij de hutjes is de bron

Vanaf de stuwdam begint het water van de Nijl aan de 6400 kilometer lange reis. Via allerlei watervallen stroomt het water van 1154 meter hoogte naar 0 meter hoogte bij de Middellandse zee. Een van deze watervallen is de goed verborgen Itanda waterval,  gelegen op nog geen uurtje rijden van Jinja.  Vele miljoenen liters heerlijk helder water wurmen zich door een redelijk smalle opening.  Hier ben je als mens slechts nietig en klein.

Is hier behalve de foto's dan verder niets over te melden? Toch wel. Stel je wilt de zon in de Noordzee zien zakken. Of je wilt genieten van de weidsheid van de Waddenzee.  Je bent gewend dat je er zo met je auto naar toe kon rijden. Je betaalde een paar euro's om je auto te parkeren en genieten maar. Jullie hebben hier een beeld  bij?  Mooi, Rinty gaat dus al jaren met dit idee met haar gasten naar de Itanda waterval. Ze is dan ook enigszins verbaasd dat op de toegangsweg opeens een hek staat. Naast het hek een soort portiershutje. Duidelijk pas gebouwd maar verder in geen velden of weggen iemand te bekennen.  Geen punt, dan duwen we het hek zelf wel op. Een klein stukje verderop parkeren we de auto. En bijna uit het niets hebben we een aantal mannen om de auto heen staan. 'Welcome to the Itand Waterfalls'. En of we maar even (omgerekend) € 10,= per persoon willen betalen.





Huh??? Dat is veel om de auto te parkeren. Nee, voor het parkeren van je auto betaal je apart € 1,50. Maar om naar de watervallen te mogen kijken betaal je nu 10 Euro. De plaatselijke overheid heeft een Rafting-bedrijf uit Jinja een vergunning gegeven om het gebied commercieel 'uit te buiten'. Want de kans dat de plaatselijke bevolking hier ook maar iets van terugziet acht Rinty heel erg bijzonder klein.


Na de nodige discussie waarbij Rinty haar 'ik ben het hier helemaal niet mee eens'- kant laat zien, besluiten we dat ik betaal en dat Rinty en Rian bij de auto blijven staan. Een gids, een andere man dan de portier, wenkt me mee. En geeft aan dat beide dames ook mee kunnen lopen. Kijk, voor 3 euro's de watervallen bekijken kan dus ook. Alleen of het een volgende keer als Rinty gasten heeft weer lukt valt te bezien.

Nadat we genoten hebben van het waterspektakel probeert de portier ons nog wat shillings afhandig te maken. Hij heeft, zegt hij, een verkeerde berekening gemaakt met het terugrekenen van de USD naar UGX prijs. Ooei!  Fout! Als de blik van Rinty kon doden was de beste man met helse pijnen in het hiernamaals terecht gekomen. Rustig Rinty, adem in, adem uit. Tel tot tien. Het mannetje doet ook maar zijn werk.


tabelcel1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten