zaterdag 3 oktober 2020

Van druif naar wijn

Tegenwoordig wordt de Moezelwijn (zo’n 739.000.000 liter wit, 48.000.000 liter rood en 24.000.000 liter rosé en overige per jaar) hoofdzakelijk gemaakt van de Riesling- (60%) en de Müller-Thurgau-druif (13%). Ieder stukje helling waar de zon volop op schijnt wordt vol geplant met wijnstokken. 

Het oogsten van de druiven gebeurd veelal handmatig. Als een stel berggeiten moeten de druivenplukkers, waarvan de meeste een Oost-Europese taal spreken, zich omhoog werken om de druiventrossen met een snoeischaar van de stokken te knippen. Arbo-wetten betreffende veiligheid lijken hier niet te gelden. Alleen voor het vervoer van de geplukte druiven zijn soms hulpmiddelen beschikbaar
Slechts sporadisch, in de vlakke wijngaarden, wordt mechanisch geoogst.  

Na de oogst begint het wonderlijke proces om van de druif via druivensap wijn te maken. Onder de straten van Traben-Trarbach wordt de wijn een aantal jaren in houten wijnvaten opgeslagen om dan gebotteld zijn weg naar de consument te vinden. Tijdens een georganiseerde rondwandeling hebben we een aantal van deze kelders bezocht. Mijn Duits is niet goed genoeg om alles wat de gids ons vertelde te begrijpen. Maar het maakte de rondgang er niet minder interessant door.  Bekijk onderstaande foto’s en loop zo mee. Kom je een keer in Traben-Trarbach dan is deze rondwandeling zeker een aanrader. Hopelijk zijn mondkapjes tegen die tijd niet meer nodig. 

1021 lt per vat
Soms wordt de wijn ook in betonnen bakken opgeslagen. de binnenkant van de bak is bedekt met glasplaten.
 
 Na al het luisteren en kijken naar wijn is het tijd om het terug te keren naar ons tijdelijk huis. We gaan nu geen wijn proeven maar gewoon drinken. Heerlijk, zon op je hoofd, wijn van de Moezel in je glas en stilte. Zalig om dan even lekker weg te doezelen. 

De volgende keer meer over 'Abstand halten und Nasen und Mundmaske tragen'.

1 opmerking: