zondag 13 augustus 2017

En nu voor de echte mannen


Waren we in de vorige blog nog 90 meter onder de grond, dit keer gaan we de hoogte in. Op de site van deze bezienswaardigheid staat een specifieke waarschuwing dat je gezond van lijf en leden moet zijn, geen last moet hebben van duizeligheid en hoogtevrees en 270 treden moet kunnen klimmen.


We rijden naar Newport waar net buiten de stad over de rivier de Usk een oversteekoptie voor auto's en personen is. Is het een brug? Nee. Is het een veerpont? Nee, maar wat is het dan? Het is de zweefbrug Newport Transporter Bridge. Begin 1900 was Newport, wat iets verder stroomopwaarts ligt, een belangrijke zeehaven waar grote schepen naar toe kwamen. Maar men had ook een mogelijkheid nodig om de rivier met paard en wagen over te kunnen steken. Een veerpont was door het getijdenverschil van ruim 10 meter geen optie. Maar een gewone brug met op- en afritten was vanwege door de benodigde doorvaarthoogte toen nog niet mogelijk. De oplossing werd een zweefbrug.

Men bouwde aan beide zijden van de rivier 74 meter hoge portalen. Bovenin werden de portalen (van oever tot oever ruim 180 meter) met elkaar verbonden. Aan deze stalen constructie hing men aan kabels een gondel waarmee de personen en zo overgezet konden worden.



In totaal zijn er 20 van deze zweefbruggen in de wereld gebouwd. Van deze 20 zijn bestaan er nog 8 waaronder dus de brug bij Newport. Samen met Yoeri, Annemiek en Olaf hebben het niet zo met hoogtes, klim ik de 270 treden op en we wandelen op ons (soort van) gemak naar de andere kant. Onderweg hebben we een goed uitzicht op Newport en af en toe rolt de gondel onder ons door.


Aan de overkant 270 treden naar beneden om met de gondel weer terug terug te gaan naar de kant waar Annemiek rustig op een bankje zit te wachten. Het is een aparte ervaring om over water te zweven.




Na deze 100 jaar terug in de tijd, rijden we door naar Caerleon om nog verder terug in de tijd te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten