zaterdag 5 augustus 2017

De bekenste

Ik schrijf deze blogserie niet in een bepaalde volgorde. De blogs geven dus geen van dag tot dag beschrijving van wat we in Wales allemaal gezien hebben. Ik probeer de onderwerpen bij elkaar te houden zodat het voor jullie een beetje eenvoudiger wordt om de blog te volgen.

Jullie hebben in de vorige blog kennis gemaakt met Castle Caerphilly. Dit keer gaan we naar misschien wel het bekendste kasteel van Wales, Cardiff Castle. Naar alle waarschijnlijkheid het bekendst omdat de meeste mensen die Wales bezoeken ook de hoofdstad Cardiff aandoen. En dan kun je niet om dit kasteel heen. De twee grootste winkelstraten lopen dood op de muren van dit kasteel. Ik neem jullie mee op een wandeling door dit kasteel aan de hand van de kastelen-kenmerkenlijst volgens Rommens: slotgracht, wachttorens, poort, binnenplaats, rijkdom en vergane glorie.


Nu gaat het meteen bij dit eerste kenmerk al mis. Er is in geen velden of weggen een slotgracht of iets wat er ook maar op lijkt, te bekennen. Jammer, dan is het dus geen kasteel en kunnen we dit gebouw links laten liggen. Maar de grote hoge muur met toegangspoort nodigt toch wel uit om achter de poort te gaan kijken. En daar komen toch genoeg andere kenmerken naar boven om dit toch maar, al is het alleen maar om de trotse bevolking van Cardiff niet tegen het hoofd te stoten, een kasteel te noemen.






Wachttorens: weer een puntje, de hoge muren hebben geen echt wachttorens. Maar midden op het binnenterrein staat op een heuvel een oude wachttoren (11de eeuw). De heuvel zelf is al veel ouder, maar ik zou jullie in deze blogserie niet te veel met feiten en jaartallen overspoelen.  Dus kenmerk wachttoren is aanwezig. 







Een binnenplaats is er zeker ook. Je kunt er gemakkelijk een rugbywedstrijd houden zo groot is de ruimte binnen de muren. Het zou overigens wel raar zijn hier een rugbywedstrijd te houden want pal naast het kasteel staat, lelijk in de weg voor mooie foto's, het Principality Rugby Stadium.


    Het woongedeelte van het kasteel
Blijft over de rijkdom en vergane glorie. Van het eerste is voldoende aanwezig. We lopen mee met een gids die over iedere ruimte wel iets te vertellen heeft over de rijke historie van het kasteel. En die rijkdom is goed bewaard gebleven dus echte vergane glorie is hier, op de wachttoren in het midden van het kasteel, niet veel te vinden.
Er is zelfs een daktuin





Extraatje is de tentoonstelling in de gangen onder de kasteelmuren over de tweede wereldoorlog en dan vooral de posters waarin de bevolking gewaarschuwd wordt voor Nazi-Duitsland.





Cardiff Castle is dus volgens onze maatstaven geen kasteel. De invloed van de Rommens-en gaat echter niet zo ver dat het VVV van Wales nu spontaan alle folders en kaarten gaat herzien om dit gebouw een andere naam te geven. Het zij ze vergeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten