zaterdag 5 augustus 2017

Chepstow

Het is maar zeer de vraag of de Rommens kastelenkenmerken-lijst het als internationale standaard gaat redden. Het gaat bij het derde kasteel wat we bewust bezocht hebben (in het plaatsje Haye-on-Wye komen we ook nog een bouwval van een kasteel tegen maar die rekenen we qua kastelenbezoek maar niet mee) al direct verkeerd bij kenmerk 1, de slotgracht. Om een beetje duidelijk te maken hoe dit kasteel eruit ziet heb ik de plattegrond links toegevoegd.

Als we deze plattegrond bekijken dan zien we dat het kasteel langwerpig van vorm is. De slotgracht die we nodig hebben om vijanden op afstand te houden is hier vervangen door de rivier de Wye (rechts op de plattegrond). Deze rivier is de natuurlijke grens tussen Wales en Engeland en dus een goede alternatieve slotgracht. Bijkomend voordeel is dat het kasteel op een hoge oever staat waardoor het nog eens een meter of 10 boven het water uittorent.
Wachttorens: hiervan heeft het kasteel er genoeg. 8 in totaal waarbij 1 toren een toren genoemd wordt maar meer op een kerk lijkt. Ons huis zou er makkelijk in passen.

Binnenplaats: bij de bouw en de daarop volgende verbouwingen en uitbreidingen was men niet bescheiden. En men had blijkbaar behoefte aan buitenruimte, want dit kasteel telt maar liefst 3 grote ruimtes buiten, maar wel binnen de veilige buitenmuren van het kasteel. Genoeg ruimte dus om lekker buiten te zijn. Beetje jammer dat men voor commerciƫle doeleinden (concerten) een tent-achtige constructie op een van de binnenplaatsen heeft neergezet.






Rijkdom en vergane glorie: gezien de grote van dit kasteel en de rijke geschiedenis die onze gids Yoeri op internet terug vond, kunnen we er wel vanuit gaan dat de bewoners van dit pandje niet onbemiddeld waren. Er is alleen niet veel, eigenlijk niets, van deze rijkdom terug te vinden. Het is dus meer vergane glorie dan zichtbare rijkdom. Het kasteel hangt nog wel vol met oude houten deuren. Van deze deuren wordt gezegd dat het de oudste houten kasteeldeuren van heel Engeland zijn. We hebben geen redenen om aan de ze wetenswaardigheden die door internet gepresenteerd worden te twijfelen. Maakt ook niet uit, we genieten van dit alles en hebben een leuke middag.


De rivier Wye is zoals al eerder gemeld de grens tussen Engeland en Wales. We steken de brug over en staan dus even in Engeland. Snel weer terug, we hebben immers onze paspoorten niet bij ons -:).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten