woensdag 26 maart 2014

Plaatje op een bankbiljet


Na de boeiende legende over de borst van de prinses verlaten we het regenwoud en begeven we ons naar een heel ander landschap. Direct naast het regenwoud ligt een door vulkanen gevormd landschap.

We beklimmen een heuvel en staan opeens aan de rand van een vulkaan. Al eeuwen niet meer actief maar toch onmiskenbaar de krater van een vulkaan. Ook in de directe omgeving zijn een aantal kraters te zien. Lopend over de rand van de krater hebben we schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Hierbij beperkt de gids zich tot algemeenheden over de natuur en het gebied. Geen legendes of mooie oude verhalen.

In een van de kraters staat water. Dit is de krater welke model heeft gestaan voor de afbeelding op het 20000 UGX biljet.

Weer een koning?
We controleren het en het klopt inderdaad. Zelfs de boom op het biljet bestaat in werkelijkheid ook. Waarom uitgerekend deze krater als afbeelding is gebruikt heeft waarschijnlijk alles te maken met de luiheid van de ontwerpers. Op zoek naar een mooie afbeelding hebben ze hun auto bij de parkeerplaats neergezet. Lopend met de zware fotografiespullen is dit de krater die ze tegenkomen. Waarom dan verder schouwen?Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze geen verkeerde keuze hebben gemaakt.

Vier uur nadat we vertrokken komen we weer bij het beginpunt van de wandeling aan. De gids heeft met zijn mooie verhalen en heldere uitleg voor een zeer boeiende wandeling gezorgd. Naar het platteland van de eerste week hebben we ook een ander beeld van wat de natuur in Oeganda te beiden heeft, gezien. Het levert mooie foto's op, maar ook de wetenschap dat ik mensen en hun directe leefomgeving boeiender vindt om te bekijken. Ik ga daar de komende week gelukkig nog ruim voldoende gelegenheid voor krijgen.
Flametree

Geen opmerkingen:

Een reactie posten