zondag 23 maart 2014

Blote tiet van een prinses

Genieten in stilte; het heeft mijn voorkeur. Wandelen met alleen de geluiden van de natuur. Kijken en genieten, niet te veel gepraat. Met dit als uitgangspunt beginnen we vlak bij Fort Portal een wandeling door een stuk Oegandees tropisch regenwoud Amabere Ga' Nyinamwire genaamd. De gids die ons tijdens de vier uur durende wandeling begeleidt maakt direct al duidelijk dat in stilte genieten niet haalbaar wordt. Iedere stap die we zetten wordt vergezeld met uitleg van wat we zien. Wordt het genieten hierdoor dan minder? Nee, gek genoeg niet. Integendeel, de verhalen en uitleg die hij geeft zijn leuk, boeiend en interessant.

Tijdens het lopen horen we een rivier stromen, maar we zien hem niet. Iets verder op komen we bij een waterval waar de rivier zich een paar meter naar beneden laat vallen. Hier kunnen we ook zien waarom we
de rivier wel hoorde maar niet zagen. De rivier stoomt tussen twee steenlagen door. Behalve dat de rivier zich bij de waterval uit het gesteente stroomt sijpelt het ook door het gesteente heen. Op verschillende plaatsen ontstaan zo stalagmieten en stalactieten. En bij een van deze stalactieten krijgen we de legende te horen van een koning en zijn kleinzoon.

Het is decennia geleden. Een koning heerst over het gebied. In een professie was de koning vertelt dat hij gedood zou worden door een kleinzoon. Niet gecharmeerd van dit vooruitzicht besluit de koning maatregelen te nemen om te zorgen dat hij geen kleinzoon zou krijgen. En hij neemt geen halve maatregelen: zijn enige dochter snijdt hij de borsten af en verminkt haar gezicht. Zo, te lelijk om een man te kunnen bekoren en geen borsten meer om een kind te voeden. Probleem opgelost. En voor de zekerheid houdt hij dag en nacht bij de poort de wacht om iedere man de toegang tot de prinses te ontzeggen.

De bedienden van de prinses hebben medelijden met haar. Ze weten dat de prinses een oogje heeft op een knappe prins. Maar of die prins de mismaakte prinses nu nog zou zien zitten is onzeker. Maar niet geschoten is altijd mis, ze nodigen de prins uit en ze smokkelen hem het paleis in. Liefde maakt blind én de prinses zwanger. Blijkbaar heeft koning Pa niet al te veel oog voor zijn dochter want 9 maanden later bevalt ze zonder problemen van een zoon. De veroorzaker van de zwangerschap is inmiddels uit het verhaal verdwenen. Een zwangerschap is nog wel voor Pa te verbergen, een huilende baby wordt wat lastiger.


Met hetzelfde gemak waarmee de prins het paleis is binnengesmokkeld wordt de baby het paleis uit
gesmokkeld. In het oerwoud naast het paleis woont een pottenbakker met zijn vrouw die de baby wel willen grootbrengen. Probleem is echter geld om het kind te voeden. Met de bedienden wordt het snode plan bedacht om een mooie grote pot voor de koning te bakken. De koning is zo onder de indruk van de pot dat hij de pottenbakker met een koe betaald. Koe geeft melk, kind drinkt melk, de koning heeft dus onbewust gezorgd voor voeding zodat zijn kleinzoon kan opgroeien tot een grote jongen.

We zijn inmiddels vele jaren later, de koning geniet van het koning zijn en de jongen zorgt voor de
koe. Op een dag loopt de jongen met de koe in de buurt van het paleis. De koning ziet de koe en herkent deze als een koe die ooit van hem was. Boos dat hij een snotneus met zijn koe ziet, probeert hij met zijn speer de jongen te doden. Die weet echter de speer handig te ontwijken. Jong en onbezonnen pakt de jongen de speer op en gooit deze, goed gericht, terug: Koning dood! De professie is toch uitgekomen. 

Het nieuws over de jongen die de koning doodde doet snel de ronde door het koninkrijk. Maar men had ook al snel door dat deze jongen de kleinzoon van de koning moet zijn. Hoe is het mogelijk dat deze kleinzoon überhaupt bestaat? Het kan niet anders dan dat het oerwoud dit kind voortgebracht en gevoed heeft . De lekkende stalactiet met het melkwitte water moet deze prins wel gevoed hebben. Als waren het de borst van zijn moeder.

de (stalac)tiet van de prinses
Met zo'n mooi verhaal over de (stalac)tiet van een prinses is wandelen door de schitterende natuur extra boeiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten