zaterdag 10 augustus 2013

Donderdag 18 juli, de bloedende hostie

 

Een mysterieuze stadswandeling op basis van een zevenhonderd jaar oud verhaal. Omstreeks 1300 wordt in Niervaert, het huidige Klundert, door een turfsteker een hostie gevonden. Deze hostie begint spontaan te bloeden. Een wonder is geschiedt. Niervaert wordt een bedevaartsoord. Dezelfde Elisabethvloed die ook de Biesbosch heeft gevormd, zet Niervaert onder water. Om geen plakkerige hostie te krijgen wordt de hostie naar Breda gebracht waar het nog vele jaren aanbeden wordt. Tot 1566 een heel ander soort storm de hostie opnieuw bedreigd. Zuid-Nederland krijgt te maken met de Beeldenstorm. De hostie moet in veiligheid gebracht worden. Hoe, wat, waar? Daar heeft niemand een eensluidend antwoord op. De wandeling van vandaag voert langst de route die de kannunnik mogelijk, naar alle waarschijnlijkheid zou hebben gevolgd om de hostie in veiligheid te brengen. Er zijn nogal wat gatten in deze route maar het is een leuk uitgangspunt voor een mooie wandeling door de binnenstad van Breda.

Grote kerk van Breda

We beginnen de route bij de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk. Al is het nog vroeg, we kunnen ook binnen kijken.

De Prinsenkapel

We beginnen de route bij de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk. Al is het nog vroeg, we kunnen ook binnen kijken. Het grafmonument van Engelbert I van Nassau, het Epitaaf van Assendelft, de Prinsenkapel, muurschilderingen, plafondschilderingen. Het is niet de Basiliek in Oudenbosch maar ook deze kerk is indrukwekkend. Vooral als je bedenkt dat het met, ten opzichte van nu, beperkte middelen en gereedschap gebouwd is. Vanuit de kerk volgen we de route naar de Vismarktstraat.

Groot is de Grote kerk zeker
Begijnhof
Nog lege terrassen, de Haven op. Kijken bij het Spanjaardsgat. Terug langst de Haven, linksaf de Waterstraat in. Door 'De Barones', even blijven plakken in een paar leuke winkeltjes, de Karrestraat in. Lopend door de Torenstraat komen we weer op de Havenmarkt terecht. De terrassen beginnen al een beetje vol te lopen. Reigerstraat, Catharinastraat, Begijnhof. Wat een rust! In de St. Jansstraat lopen we langst het kathedraal van het bisdom Breda en komen we op de grote markt uit. Einde van een leuke route langst een aantal mooie plekjes van Breda.
Leuke winkels

Lunchtijd in een land in crisis: terrassen vol met genietende mensen. We genieten mee, ondanks de lompe ober die een half flesje cola over Annemieke heen gooit. Aangezien Annemieke een vrouw is is het niet te vermijden dat we ook nog even 'winkelen'. Karrestraat, Eindstraat, Ginnekenstraat. We slenteren op en neer, bekijken wat winkels en proberen straatverkopers/ goede doelenronselaars te ontwijken. Ze heel kwaad aankijken helpt. Gek, maar mij spreken ze niet aan, Annemieke wel. En zo komt een einde (we hebben nog wel een paar glazen rose te gaan) aan weer een prettige vakantiedag met schitterend weer.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten