woensdag 12 oktober 2016

My girl

De vakantie zit er bijna op, een laatste activiteit is gepland. Hetgeen de cirkel eigenlijk, zij het met een ontzettende kronkel, rond maakt. Want deze laatste activiteit heeft alles te maken met een man die ooit aan de assemblagelijn van de Ford fabriek stond. En daar heb ik jullie aan het begin van deze blogserie al mee naar toe genomen.


Deze man was Berry Gordy. Ik hoor jullie hersens kraken. Het liedje Reet petite van Jackie Wilson, dat zal voor een aantal van jullie wel iets bekender zijn. Nou, Berry was de schrijver van dit nummer. Maar als schrijver kreeg je niet veel geld voor een nummer, wilde je echt goed geld maken dan moest je producer of platenbaas worden. Met 800 dollar geleend geld begint Berry in 1959 The Tamla Record Company. Deze naam veranderd al snel in Motown en in 1960 wordt de eerste plaat op dit label uitgebracht. Nog in dat zelfde jaar wordt Shop around van The Miracles met Smokey Robinson 1 miljoen keer verkocht.

The Marvelletes, The Supremes, Marvin Gay, Stevie Wonder, The Jackson Five zijn slechts een paar popsterren uit de stal van Motown. De o zo karakteristieke sound van Motown is geboren. The Commodores, Sly and the family Stone, Martha and the Vandellas en Diana Ross, ook zij brachten hun hits uit onder de leiding van Berry. Allemaal namen zij hun platen op in de wereldberoemde studio A aan 2648 W Grand blv, Detroit, Michigan.

En wij hebben daar binnen gestaan. In 1972 is het hoofdkwartier van Motown naar Los Angeles verhuisd maar het huis waar het allemaal begon is nu een museum. Samen met het pand er direct naast, wat ook in de glorietijd onderdeel uitmaakte van The Empire on Grand Boulevard ( Motown had er 8 huizen om alle activiteiten te huisvesten), wordt de geschiedenis van dit legendarische platenlabel verteld. De originele studio zoals die werd gebruikt is nog geheel aanwezig. Hedendaagse grootheden komen er ook nog graag kijken en nemen er soms video's op. Het is apart om daar ook even te staan. We hebben de uitnodiging van de dolenthousiaste gids om mee te zingen maar even afgeslagen. Dat zou heiligschennis zijn.

Begin jaren 80 is het begin van het einde. De muziekbusiness veranderd, andere trends en bands. Motown past zich onvoldoende aan. In 1988 valt het doek definitief. Berry die het bedrijf ooit met 800 geleende dollars begon verkoopt het label voor 61 miljoen dollar. Motown houdt op te bestaan, Berry kan gaan rentenieren en wij kunnen nog steeds van die bekende Motown sound blijven genieten, waarvan My girl van The Temptations een van de grootste hits is.

Pay-house: hier werden de artiesten uitbetaald

Helaas is het verboden om binnen te fotograferen, we moeten zelfs onze rugzakken inleveren. Daarom  in deze blog alleen een paar foto's van de buitenkant van het museum.


Deze twintigste blog in de Detroit-serie is tevens de laatste van deze serie. Met een leesdichtheid van gemiddeld 29.95 lezers per blog heb ik ook dit keer weer niet te klaren over de belangstelling. Ik heb de blogs weer met veel plezier gemaakt en hoop dat jullie ze met plezier gelezen hebben. Wanneer ik weer terug ben weet ik nog niet. Waarschijnlijk volgend jaar zomer (blijven we een beetje dichter bij huis), maar wie weet heb ik in de tussentijd nog wel wat blogwaardigs te melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten