dinsdag 14 juni 2016

Echt oud


Wie aan Rome denkt, denkt natuurlijk aan het Vaticaan, de Spaanse trappen en de Trevifontein. Maar iedereen denkt natuurlijk ook aan het Colosseum en het Forum Romanum. En wij zijn geen uitzondering. Er aan denken zetten we vandaag om in een doen.

Op internet hebben we ontdekt dat je een kaartje kunt kopen voor het Forum én het Colosseum wat twee dagen geldig is. We schatten in dat de kassa bij het Forum niet al te druk is. Hetgeen dus een juiste inschatting is. Naar slechts een kwartiertje wachtrij staan we binnen in, wat eens het politieke, juridische, religieuze en commerciële hart van het Romeinse rijk was.






In de 10de eeuw voor Chr. stond op deze plaats al een nederzetting. Deze Archaïsche periode liep over in de Koningstijd (8-6 eeuw v. Chr). Daarna de Republikeinse tijd (504 -14 v. Chr.)  en dan natuurlijk de tijd van Julius en Augustus. We staan hier dus op 29 eeuw geschiedenis. Restanten van de tempel van Janus, tempel van Romulus, tempel zus en tempel zo. Basilica Opima, basilica Julia, basilica zus en zo. Doet er eigenlijk niet toe hoe het allemaal heet. Het is gewoon geweldig indrukwekkend. 

Naast het Forum, hoog verheven boven de ruïnes ligt Platina Hill, een van de zeven heuvelen waarop Rome gebouwd is. Tegen of misschien zelfs wel gedeeltelijk in deze heuvel vinden we een juweeltje van Romeinse oudheid: Santa Maria Antiqua.

Het oudste, nog overgebleven christelijke bouwwerk van het
Forum. In de vijfde eeuw gebouwd ter meerdere glorie van Maria. We hebben geluk want de restauratie van de eeuwen oude fresco's is in april van dit jaar afgerond. Bekijk de foto's en oordeel zelf. Ik vond en vind het nog steeds schitterend.







Vanaf de heuvel hebben we mooi zicht over het Forum, met op de achtergrond het kolossale Colosseum. De heuvel zelf heeft ook voldoende te bieden om ook daar nog een paar uur rond te lopen. Domus (= paleis) Flavia en de Domus Augustana domineren de heuvel.  Net als de katholieken waren de Romeinen in die tijd, begin van onze jaartelling, niet bescheiden. Groot, groter, groots. Je kon natuurlijk niet onderdoen aan je voorganger. 







Aan de zuidkant van het complex kijken we uit over Circus Maximus, we zien Ben Hur hier al met paard en wagen rond racen.
Circus Maximus
Al lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan, in de werkelijkheid doet dat het niet. Het is inmiddels halverwege de middag. Het Colosseum, wat de hele dag al op de achtergrond zichtbaar was, moet maar wachten tot morgen. Het staat er al eeuwen dus een dagje meer zal ook nog wel lukken.



Jong geleerd, oud gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten