donderdag 16 juni 2016

Ave Caesar, morituri te salutant


Om echt in de stemming te komen zou je nu eigenlijk ook de filmmuziek van de Gladiator op moeten zetten. Dan heb je de sfeer te pakken die bij deze blog hoort. Het zal jullie niet verbazen dat het dit keer over het Colosseum gaat.

Liepen we gisteren nog door ruïnes die een behoorlijke aanslag deden op onze verbeelding hoe alles vroeger eruit gezien zou moeten hebben, vandaag hebben we een makkie. Ik wil niet meteen zeggen dat het Colosseum er nog zo uit ziet als 1900 jaar geleden, maar veel is toch nog goed bewaard gebleven. Dankzij ons kaartjes die we gisteren gekocht hebben lopen we, bijna, zo naar binnen. Het wachten voor het damestoilet duurde langer. Eenmaal binnen kunnen we niets anders dan ons alleen maar verbazen.

Het elliptische grondvlak meet (over de assen gemeten) 188 bij 156 meter en heeft een omtrek van 527 m. De hoogste punt van de nog rechtopstaande gevel is 48,50 meter. Kortom: groot! Hoe is het mogelijk dat men dit zolang geleden kon bouwen.





We hebben niet veel verbeelding nodig om De Spanjaard, Maximus Decimus Meridius zijn heroïsche gevecht tegen de keizer te zien winnen. 50000 toeschouwers scanderen zijn naam als ook hij aan het einde in het gele zand van de arena dood neervalt. Natuurlijk is dit beeld gebaseerd op een film. Toch is het ook zonder de film niet moeilijk voor te stellen wat een gigantische massa mensen zich hier kwamen verlekkeren aan moord en doodslag. In de loop van de vijf eeuw dat er spelen in het Colosseum werden gehouden bliezen hier geheel onvrijwillig tussen de 300000 en 500000 mensen hun laatste adem uit. En dat allemaal onder het mom van: "Geef het volk brood en spelen en ze zullen niet morren". Ben het helemaal eens met het klein stripfiguurtje uit Galilea: rare jongens die Romeinen.

We lopen een rondje over de eerste en tweede ring. Van welke kant je het ook bekijkt, het is en blijft gigantisch groot. Maar daar beginnen we nu naar vier dagen wel een beetje aan te wennen. We laten het Colosseum achter ons, We hebben nog een hele middag om nog meer van Rome te zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten