maandag 27 juli 2015
Gevangen achter een muur (deel 1)
zaterdag 25 juli 2015
En toen werd het allemaal anders
Het is 1933, het dieptepunt in de wereldomvattende crisis. Het volk is ontevreden en kiest een nieuwe Rijkskanselier, Adolf Hitler. Hem hiermee meteen absolute en eeuwige macht gevend kan hij beginnen met de opbouw van zijn Derde Rijk. In navolging van de Romeinen en de Pruisen wil Hitler over de wereld heersen, een zeker grootheidswaanzin is hem dus niet vreemd. Al direct na zijn aantreden begint hij zijn strijd tegen alles wat niet Arisch is. In mei 1933 vinden overal in het land boekverbrandingen plaats. In Berlijn wordt on-Duitse literatuur uit de universiteitsbibliotheek op Bebelplatz verbrand. Een monument, een gat met lege boekenplanken in de grond herinnert hieraan.
|
Monument voor de Russische slachtoffers |
Hoofdkwartier Luftwaffe, nu belastingkantoor |
De bunker waar Hitler op 30 April 1945 zelfmoord pleegde bestaat niet meer. Vrijwel direct na de oorlog is deze bunker vernietigd. Een bord markeert deze toch wel historische plaats op een verder alledaags parkeerplaats bij flats. Twee luchtaanval schuilplaatsen zijn als grote grijze klompen beton nog wel terug te vinden.
donderdag 23 juli 2015
Een groot geschiedenisboek
(oorspronkelijke foto van Jewgeni Chaldej).
In de zevende eeuw vestigde zich Slavische stammen op een doorwaadbare plaats bij de rivier de Spree. De naam Berlijn komt van het Slavische woord Berl hetgeen moeras betekent. Van deze vroege beschaving hebben we niets teruggevonden. Een aantal andere oudere gebouwen komen we geconcentreerd tegen rond de Dom. De Dom werd oorspronkelijk gebouwd in 1750 maar de huidige vorm is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gereconstrueerd en is daarbij ook qua uiterlijk iets veranderd.
Twee andere bekende oude gebouwen zijn de Brandenburger Tor en de Reichstag. De Brandenburger Tor (1788) ligt aan het einde van Unter der Linden (1575), een straat met 360 bomen en bijna net zoveel bouwkranen. De Reichstag (1894) is tijdens de oorlog bijna geheel verwoest en er was een grote reconstructie in de jaren negentig nodig om het weer geschikt te maken als zetel voor het parlement van het verenigde Duitsland. Toen is ook de glazen koepel op het dak toegevoegd.
dinsdag 14 juli 2015
Wie is deze man?
Wat is dat nu voor vraag om een blog mee te beginnen? Nou, ik heb iemand eens horen vertellen dat de titel van een blog mensen nieuwsgierig moet maken, en dat probeer ik dus met deze vraag en foto. Maar ik stel de vraag niet zonder reden. Deze man komen we namelijk in ons hotel in Berlijn veelvuldig tegen. Niet in levende lijve, de beste man is al sinds 1987 niet meer onder de levenden hier op aard, maar wel met werken van zijn hand.
Voor de vier nachten dat wij in Berlijn slapen heeft Annemiek, ere wie ere toekomt, een prima 4* hotel geboekt bij Neckermann. Los boeken via Booking.com en dan de treinreis ook apart regelen is duurder en veel meer werk. Ze heeft het Art'otel Berlin City West aan de Lietzenburgstrasse , deze straat loopt parallel aan de Kurtfürstendamm, voor ons gevonden. Een modern trendy hotel waar kunst een belangrijke rol in het interieur speelt. Kunst van bovenstaande man, die vooral bekend is van de kunststroming Popart. In de gangen maar ook in de kamer kom je reproducties van zijn werk tegen. Of je het nu mooi vindt of niet, herkenbaar is het zeker.
De kamer is fris, heel licht groen (te groen volgens Olaf), de badkamer strak en functioneel. Het ontbijtbuffet is continental dus niet verrassend maar ook prima verzorgd. Kortom een hotel waar het de komende dagen in de avond en nacht prima vertoeven is.
P.S. Ik weet niet of de Duitsers bekend staan om hun "Grundlichkeit" of "Punklichkeit" (volgens mij schrijf je dit anders maar heb even geen idee hoe, maar jullie snappen het vast wel)? Maar van beiden merken we niet al te veel. De trein had gisteren in Nederland nog maar een kwartier vertraging, eenmaal in Berlijn aangekomen waren we drie kwartier later. En van de weersverwachting voor Dinsdag klopt ook niets, het voorspelde regenachtige weer was gewoon de hele dag miezerig en soms zelfs gewoon regen.
O ja, voor wie Flappie deze trip mist. Hij is er dit keer niet bij, de koffer zat zo vol dat hij er niet meer fatsoenlijk in kon. Hij kon mee maar dan had hij erg opgefrommeld moeten worden en daar had hij even geen zin in. Volgende keer misschien.
En nu vergeet ik toch bijna te vermelden, voor de niet kunstkenners onder mijn lezers, dat de man op de foto Andy Warhol is.
maandag 13 juli 2015
Westwaarts om in het Oosten uit te komen
zondag 5 juli 2015
Het grote vertrek
|
|
| ||
|
|
Froome wordt na zijn rit bestormd |