maandag 5 mei 2014

Urban jungle, part 3

We gaan modern doen, we begeven ons 'in the cloud'. Alleen niet om te werken, we gaan letterlijk de wolken in. Maar voordat ik jullie mee omhoog neem even een paar feiten op een rij:
- Een officiële definitie voor een wolkenkrabber bestaat er niet. Maar algemeen wordt een gebouw van meer dan 150 meter als wolkenkrabber 'erkend'.
- Volgens deze definitie hebben we in Nederland drie wolkenkrabbers. Deze staan allemaal in Rotterdam. De Maastoren is met 'slechts' 165 mt, 44 verdiepingen de hoogste.
- Chicago heeft 292 wolkenkrabbers, hiermee staat de stad op de vierde plaats van de ranglijst van steden met wolkenkrabbers. Hong Kong gaat ruim voorop met 1251 krabbers, gevolgd door New York City (593) en Tokyo (410).
Downtown Chicago
De hoogste toren is de Willis Tower
(foto later in de week gemaakt)
- De Willis Tower in Chicago heeft 108 verdiepingen en is 527 meter hoog. Deze in 1974 gebouwde toren is jarenlang het hoogste gebouw van de USA geweest. Alleen het nieuwe World Trade Centre in New York wordt hoger (104verdiepingen en 541 meter hoog, blijkbaar komt er een hogere antenne op het dak). De Willis Tower staat op de elfde plaats van de wereldranglijst hoogste gebouwen. Het hoogste gebouw ter wereld op dit moment is Burj Kahlifa in Dubai, 168 verdiepingen en 828 meter hoog.
- Toeristen kunnen in de Willis Tower naar het 'Skydeck'. Op 412 meter boven de grond kun je op een glazen balkonnetje staan. Met Chicago onder je voeten. Met 32,9 km/uur schiet de lift naar de 103de verdieping omhoog.
- een iets korter krabbertje is de John Hancock Tower, ook in Chicago. 456 Meter hoog, 93 verdiepingen met een observatieverdieping op 313 meter. Deze verdieping bereik je met een slakkengangetje van 32,1 km/uur.
Willis Tower, vanaf het balkonnetje
Tot zover de feiten. Vanaf de boon en de koffie zijn we door het financiële district van de stad gelopen en staan we aan de voet van de Willis Tower. Het weer is helder dus we stappen de lift naar boven in. Uit de lift en daar heb ik het weer: Wauw!!!
Willis Tower, omhoog kijkend
Alsof het geregisseerd ligt de stad 'er schoon bij' en drijft vanaf Lake Michigan de laaghangende bewolking de rand van de stad in. Om daar tussen de gebouwen zich keurig in dunne slierten te verspreiden en op te lossen. Oke, we zien het meer zo niet maar wat is dit cool, gaaf, mooi, schitterend. Oordeel zelf maar. Je hoeft dus niet altijd in een vliegtuig te zitten om boven de wolken uit te komen.


John Hancock Tower


Geen opmerkingen:

Een reactie posten