zondag 18 mei 2014

'Laat uw visie wereldomvattend zijn' - Bahá'u'lláh


"Door de geschiedenis heen, heeft God zichzelf aan de mensheid geopenbaard door middel van een reeks Boodschappers. Hun leringen en richtlijnen stelden de mens in staat zich te ontwikkelen. Zij vormden de basis voor de vooruitgang van de menselijke beschaving. Tot de reeks Boodschappers van God behoren Abraham, Krishna, Zoroaster, Moses, Boeddha, Jezus en Mohammed. Hun religies komen voort uit dezelfde Bron en zijn in essentie opeenvolgende hoofdstukken van het Boek van God.

Bahá’u’lláh, de meest recente Boodschapper van God, bracht nieuwe geestelijke en sociale leringen voor onze tijd. Zijn boodschap is de eenheid van God, de eenheid van het menselijk ras en de eenheid van religie. Bahá'u'lláh zegt: “De aarde is één land, waarvan alle mensen haar bewoners zijn”, en dat het nu de tijd is om - zoals voorzegd in álle heilige geschriften uit het verleden – in eenheid en harmonie met elkaar te leven.

Het Bahá'í-geloof, ontstaan in 1844, is inmiddels verspreid over de gehele wereld. Er zijn meer dan 100.000 plaatsen waar bahá'ís wonen en zij vertegenwoordigen ieder land, etnische groep, cultuur, beroepsgroep, sociale en economische achtergrond.

Bahá'ís geloven dat het van levensbelang is dat de mensheid een verenigende visie heeft over de betekenis en het doel van het leven, en over de toekomst van de samenleving als geheel. Zo’n visie is terug te vinden in de geschriften van Bahá'u'lláh."

Bovenstaande citaat is overgenomen van de website www.bahai.nl. Ik wil het in deze blog niet hebben over de inhoud van deze religie (is dat het wel?). Bovenstaande tekst is de inleiding voor het bezoek aan het "Huis van Aanbidding"  in Wilmette. Wilmette is een stadje ten noorden van Chicago. Rijden door het stadje is duidelijk te zien dat hier meer als modaal verdiend wordt. Grote huizen, perfect onderhouden straten. Keurig en netjes. 




Aan de rand van de stad, direct tegen Lake Michagan aan, staat op een heuvel een grote witte tempel: het Bahá’í Huis van Aanbidding, een van de zeven tempels die in de wereld aanwezig zijn. Een van de symbolen van deze religie is een 9-puntige ster. Ook in de vorm van het gebouw komt deze ster weer terug.

Vanaf alle kanten ziet het gebouw er hetzelfde uit. Het enige verschil is mogelijk het ontbreken van een deur aan bepaalde kanten van het gebouw. In iedere hoekzuil komen weer verschillende symbolen uit andere religies naar voren. De Swastika (Hindoeïsme, Boeddhisme), de Davidster (Jodendom), een kruis (Christendom) en de Maan en vijfpuntige ster (Islam) zijn veelvuldig te zien. Verder is het gebouw rijkelijk versierd met allerlei krullen, slingers en ornementen. Allemaal prachtig uitgehouwen. Knap staaltje vakmanschap.


O ja, fotograferen is binnen niet toegestaan. En daar steekt de rebel in mij zo waar de kop op. Ik kan het niet laten. Niet omdat het zo speciaal is, gewoon omdat het niet mag. Met dank aan de familie die bij het afdrukken even hoesten.




Behalve dat het een mooi gebouw is, is het ook interessant om eens met deze religie kennis te maken. Zo het echt beter gaan in de wereld als iedereen die geloofd het principe van deze religie aanhoudt? Zo er dan minder ruzie, oorlog en ellende in de wereld zijn? Zonder meteen alle ellende in de schoenen van een geloof te schuiven natuurlijk. Wie het weet mag het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten