woensdag 1 augustus 2018

Lodewijk versus Poseidon II


Terug bij het haventje staat al een bus klaar, de buschauffeur zijn we eerder als bemanningslid op de veerboot tegen gekomen, om ons naar de hoofdattractie van het eiland te brengen: een vulkaankrater. Zoals gezegd is het eiland Nisyros ontstaan door een vulkanische activiteit van de aarde. De oudste geregistreerde eruptie van deze Stephanos vulkaan stamt uit 1500 nog wat en de laatste keer dat Stephanos gloeiend hete lava naar buiten braakte was in 1873. Deze laatste eruptie heeft de krater zoals deze nu te bezoeken is, gevormd.


Maar Willem wist ons een veel leuke verhaal over het ontstaan van Nisyros te vertellen. Een verhaal uit de Griekse mythologie waar bij goden en reuzen de hoofdrol spelen. De Griekse goden, aangevoerd door oppergod Zeus, hebben ruzie met de Giganten. Poseidon, broer van Zeus en in de Romeinse mythologie bekend als Neptunus, heeft het aan de drietand met een van de reuzen, Polyvotis genaamd. Hij gooit zijn drietand maar mist Polyvotis. Er breekt door deze worp een stuk van het eiland Kos af.
Deze rotsblok gooit Poseidon naar Polyvotis en Polyvotis raakt onder dit blok beklemd. Het rotsblok is nuchter eiland Nisyros En daar ligt Polyvotis nog steeds. Als de vulkaan weer een keer actief is dan is het gewoon Polyvotis die een sjagrijnige dag heeft. En die rotte eieren zwavellucht? Gevalletje slechte adem.



Met de bus rijden we het stadje uit en komen we langs een andere nieuwe attractie: een benzinestation waar men €2,05 voor litertje Euro95 durft te vragen. Terwijl op Kos de gemiddelde prijs €1,80 is. Voor de 1000 bewoners van Nisyros is 2,05 nagenoeg onbetaalbaar. Wij slingeren een kwartiertje omhoog naar de rand van de krater om vervolgens in een kwartier beneden aan de rand van een gigantisch gat, de krater bodem (30 meter diep, 300 meter breed) te staan. Samen met vele anderen bewonderen en verwonderen we ons over dit natuurfenomeen. Indrukwekkend!


We zien en horen (gelijk de geiser thuis die brand als iemand doucht) zelfs een paar kleine stoom geisers. Behalve dat we de zwavel ruiken zien we veel zwavelkristallen.




de twee stipjes zijn Olaf en Frank



als je goed kijkt zie je bij de 'postbus' wat stoom omhoog komen

Na een uurtje in deze braadpan is de bus heerlijk koel en gaan we terug naar de veerboot. “All on board” en we zien overal om ons heen mensen knikkebollen, we doen gezellig mee. Alle indrukken en de warmte maakt slaperig. Terug op het vasteland van Kos weer in de bus en dan terug in het hotel. Het was letterlijk een bloedhete maar o zo mooie en indrukwekkende dag. Weer een hoogtepunt voor deze vakantie.

en opeens is bijna iedereen weer weg
Bij het appartement wacht een verkoelende plas water beter bekend als zwembad, met open armen op ons. Plons, sis, aha, dit is lekker!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten