dinsdag 16 juni 2015

Een eik in een plastic bakje

Geen straf om in de morgen van het hotel naar de klant te rijden.
In mijn werkzame leven heb ik al heel wat kwekerijen gezien. Alle soorten en maten zijn wel een keer voorbij gekomen. Maar soms wordt je toch weer verrast door hetgeen je bij een nieuwe klant ziet. Zo moest ik dus helemaal naar Schotland om, voor het eerst, een pluggenkwekerij te zien die zich gespecialiseerd heeft in artikelen voor de bosbouw. Nu is het niet zo vreemd dat ik dit soort kwekerij nog niet zo vaak gezien heb, want in Engeland zijn er maar 2. In Nederland zijn er ook maar 2 bedrijven die dit soort producten produceren. Toevallig wel allebei WinTree gebruikers en ook wel eens door mij bezocht maar blijkbaar heb ik daar nooit de tijd genomen om de kwekerij te bekijken.

Na een ‘meet and greet’ met de duidelijk Engels sprekende klant laten ze met trots hun bedrijf zien. En trots kunnen ze zijn. Het ziet er allemaal goed verzorgd uit. Natuurlijk zijn er ook wel hoeken waar wat restanten staan maar het grootste deel ziet er netjes uit. Zelfs het kantoor, wat vaak in Engeland een aan elkaar geplakt zooitje portin cabins zijn, is opgeruimd en overzichtelijk.

pas gezaaid

verspenen

kleine eikjes

Ze kweken dus planten in pluggen. Stel je een plastiek bak voor ijsklontjes voor. In zo’n bakje doe je in iedere gaatje een beetje grond en een zaadje. En dan gewoon wachten en je hebt naar x-tijd een plantje. En deze plantjes gaan dan uit de plug, worden als bundeltjes in plastic folie verpakt en naar de klant vervoerd. En de klant plant er nieuw bos mee aan.  Door de mini boompjes op deze manier te kweken kun je bijna het hele jaar rond leveren en is de kans van hergroei behoorlijk groot. Voor zowel de kweker als de klant alleen maar positief dus. Het is alleen wel een behoorlijk arbeidsintensieve kweek. In de drukke periode loopt er dan ook heel wat, hoofdzakelijk Oost-Europees personeel rond te springen.
en nog even buiten 'afharden'

Na deze rondleiding begint het echte werk, 2½ dag training. Voor zowel de klant als mij een intensieve bezigheid. Maar aan het einde heb ik alle kennis kunnen overbrengen zodat ze er zelf mee aan het werk kunnen. Het zal hier en daar nog wel eens happeren maar met voldoende vertrouwen gaan ze aan het werk. En een streling van mijn ego was toch wel hun opmerking dat ze het een “5 star training” hadden gevonden. Dat is prettig te horen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten