maandag 29 juli 2013

Zondag 14 juli, worstelen en bovenkomen.

 

1 februari 1953: In één nacht laat de natuur zien hoe nietig de mens eigenlijk is. Wind en water bundelen hun krachten. En de maan doet met z'n aantrekkingskracht ook nog even mee. Een alles vernietigende combinatie waar geen dijk tegen bestand is. En het bleef voor veel plaatsen niet bij één nacht. Vooral op Schouwen-Duivenland heeft de zee met eb en vloed maanden lang vrij speel op de ooit vruchtbare akkerlanden.

 

Uitzicht over de caissons

Vandaag gaan we zestig jaar terug naar die nacht en de daarop volgende maanden. We bezoeken het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland. Zowel de lokatie als het onderkomen van het museum is bijzonder. Het museum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn om de doorgebroken dijk bij Ouwerkerk te dichten. Caissons zijn grote betonnen bakken die verzwaard met zand en stenen werden afgezonken om zo de zee de doorgang te belemmeren. Dus geen strak modern gebouw maar kale betonnen wanden waar op verschillende plaatsen de betonijzers duidelijk zichtbaar zijn. Het creëert een sfeer die goed past bij het verhaal wat verteld wordt.

Project 1835+1

 

 

 

Vooral het project 1835 +1 is indrukwekkend. Alle namen van de 1835 overleden mensen golven van je vandaan. En bij iedere naam is een verhaal te beluisteren.

Omdat deze ramp in het recente verleden is gebeurd is veel beeld- en fotomateriaal bewaard gebleven. Fotoboeken met 15000 foto's liggen geduldig klaar om bekeken te worden.

Niet alleen de jeugd is interactief

 

 

 

 

 

In de laatste caisson kan de jeugd zich uitleven met grote flatscreens en interactieve spelletjes. Alles om te leren hoe vandaag de dag hard gewerkt wordt om een ramp zoals op 1 februari 1953 te voorkomen. Bij mij blijft de vraag openstaan: heeft mijn vader als werknemer bij de overheid maar ook als jonge sterke man nog op een af andere manier geholpen bij het vele werk wat na de rampnacht gedaan moest worden. Binnenkort Ma nog maar eens hier na vragen.

 

 

 

Op de terugweg maken we een ommetje via Zierikzee. Leuk om door de binnenstad en langst de haven te slenteren.

Watersnoodmonument in Zierikzee

 

 

 

Stadhuis van Zierikzee

 

Haven van Zierikzee

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten