maandag 3 augustus 2015

Gevangen achter een muur (deel 2)

Onvermijdelijk aan een bezoek aan Berlijn is natuurlijk Checkpoint Charlie. Dat dit onvermijdelijk is zie je ook meteen terug aan de kermis die hieromheen ontstaan is. Straatverkopers met "originele" legerpetten en mutsen. Voor twee euro op de foto, wel met je eigen toestel, met een stel nep Amerikanen. En je struikelt er over de groepen die achter een gids aanhobbelen, die vervolgens weer snel de bus in verdwijnen. We doen even mee met dit toeristisch hoogtepunt maar pakken weer snel de fiets om verder te gaan.


Op de plaats waar de muur gestaan heeft is dit gemarkeerd door keien in de straat of door ijzeren staven in de grond. Op verschillende plaatsen staan borden met hoe de plaats er tussen 1961 en 1989 uitzag. De muur op zich is natuurlijk al bizar maar op sommige plaatsen was het wel heel erg vreemd. Zo liep de muur dwarsover het kerkhof aan de Invalidenstrasse. Een muur midden tussen de grafzerken door.
Muur op het kerkhof

Op een aantal plaatsen staat de buitenmuur nog overeind. Direct na de val van de muur op 9 november 1989 werd door 118 kunstenaars een stuk grauwe muur voorzien van muurschilderingen. De 1316 meter lange East Side Gallery ontstond. Het is hiermee de langste open lucht gallerie ter wereld. Helaas hebben onverlaten menig schildering voorzien van hinderlijke extra toevoegingen. Hierdoor gaat zeker een deel van de kracht van de schilderingen verloren.


Een ander, nog zichtbaar symbool uit de DDR tijd is de Trabant. Hadden we in Nederland de Daf met jaratel-aandrijving, hier had men de Trabant. Soms kom je ze nog in het wild tegen, maar meestal zijn het Trabant-safaries als je zo'n klein vierkant autootje door het straatbeeld zit gaan. Deze auto's zijn nog een stuk levende geschiedenis van deze periode.
Naast natuurlijk de mensen die deze periode nog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Wie dat waren? Geen idee, misschien een van de zwervers die we tegen kwamen, of gewoon een ouder persoon op een bankje in het park. Zoals in elke stad loop je ook hier in Berlijn langst stukken geschiedenis waarbij  je niet eens doorhebt dat het deel uitmaakt van de geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten