vrijdag 3 oktober 2014

Knallende einde

Terug van de Brienzer Rothorn zien we diverse buren van ons Happy Home druk in de weer met vlaggen. Ook de zoon van onze gastvrouw is bezig om vlaggetjes op te hangen. Zijn ze zo blij dat we weg gaan? We krijgen zelfs te horen dat er 's avonds vuurwerk is. Nou, nou, zo erg was het toch niet dat we er waren?
Een beetje doorvragen en niet ons vertrek blijkt de reden van alle feestelijkheden. Het is vandaag een feestdag, een nationale feestdag zelfs. En daar horen vlaggen en vuurwerk bij. Wat wordt er dan precies gevierd? Daarop wist onze gastvrouw niet echt een duidelijk antwoord op te geven. Toch wel een beetje raar dat je niet weet waarom je feest viert.







Thuis in Zwolle even googelen en we komen op:
"Deze datum is afkomstig uit de legende rondom de stichting van het Zwitserse eedgenootschap, waarin staat dat op 1 augustus 1291 de staatjes Uri, Schwyz en Unterwalden op de Rütli een eeuwigdurende eed hebben gezworen elkaar te ondersteunen en te beschermen"


En soort oprichting van het land Zwitserland dus. Dat is wel een reden voor een feestje. Ieder dorp heeft zijn eigen biertent en sluit de avond af met vuurwerk. Keurig geregisseerd begint Brienz om half 10, een kwartier later volgt Iseltwald. Daarna Böningen en als laatste Oberried. En het enige wat wij hoeven te doen is onze stoelen op het terras iedere keer een stukje omdraaien. Dit is nog eens een knallend einde van een vakantie.

Morgen weer terug naar huis. Plannen voor een volgende vakantie zijn er zeker al, maar eerst maar de bankrekening aanvullen. Rest mij om jullie als bloglezers en lezeressen weer te bedanken voor jullie belangstelling. Geen idee wanneer ik me weer meld met nieuwe verhalen die ik met jullie wil delen. Ik hou jullie wel op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten