zondag 22 januari 2012

De blauwe ogen van de Eifel


Dat zo dicht bij huis al vulkanen te vinden zijn wisten we niet voordat we met de voorbereidingen van de vakantie van 2011 begonnen. Op nog geen 300 kilometer van Zwolle vinden we vulkanen die slechts 10.000 jaar geleden nog actief waren. Dat is lang geleden maar in de hele ontstaansgeschiedenis van de aarde is dat ongeveer gisteren geweest. En vandaag hebben we een eerste stap gezet om meer te weten te komen over deze vulkanen en, vooral, hier meer van te zien.

Koffie met..
Als eerste gaan we ons een soort van verdiepen in het ontstaan van deze vulkanen in het Eifel Vulkan Museum in Daun, op zo'n 20 kilometer van Gerolstein. In dit kleine museum kunnen we op interactieve wijze zien hoe vulkanen ontstaan en hoe het landschap buiten is gevormd. Uiteraard kunnen we ook allerlei gesteente en fossielen bekijken die in de directe omgeving zijn gevonden. Na dit educatieve moment gaan we de praktijk in. Net buiten Daun liggen een aantal 'Maaren'.


Weinfelder Maar


Tijdens de vulkanische uitbarstingen in het gebied kwamen de lavastromen op verschillende plaatsen dikke waterlagen tegen. Hierdoor ontstonden geen gewone vulkaanuitbarstingen maar gas-erupties. Door deze gasuitbarstingen ontstonden wel kraters maar de bodem van de kraters werden meteen afgesloten. In totaal zijn er 70 van deze afgesloten 'maaren' in de Eifel ontstaan. In de loop van de tijd liepen 10 van deze maaren vol met water. En deze maaren zijn nu duidelijk 'blauwe ogen' in het Eifel gebied. Bij Daun liggen drie van deze met water gevulde maaren. 


Bij Gerolstein ligt een droge maare die we later deze week nog bekijken. Als we hem in ieder geval als maare herkennen en niet denken dat het een grote kuil  is. 

Vanaf Daun rijden we een stukje buiten de stad en parkeren de auto op een parkeerplaats bij de Weinfelder Maar. Al wandelend hebben we mooi zicht op deze maare. Het pad gaat steil omhoog. Au, de kuiten voelen de bergen van Oostenrijk nog steeds. Boven op een grote pukkel (561 meter hoog)  kunnen we de maare van bovenuit goed bekijken.  Een klein stukje verder hebben we een doorkijk naar de tweede maare: Gemündener Maar. We vervolgen het pad verder en lopen om de Wienfelder Maar heen. Even een weg oversteken en we hebben ook nog zicht op de derde maare: Schalkenmehrener Maar. Helaas hebben we geen luchtballon of zo om alles vanuit de lucht te bekijken. Maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat vanuit de lucht deze blauwe ogen goed opvallen.
Gemündener Maar

Na deze eerste kennismaking met de Vulkan Eifel gaan we terug naar het huisje. Later deze week zullen we onze vulkanische speurtocht verder vervolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten