zaterdag 25 augustus 2012

Le Grand Départ



Maanden kijk je er naar uit, althans, wij wel: de zomervakantie. Naar de nodige voorpret is het zaterdag 28 juli tijd om echt pret te gaan beleven. Op weg naar de nummer 1 vakantiebestemming van Nederlanders: Frankrijk. Zelf zijn we nooit verder gekomen dan Parijs en Euro Disney, dus het wordt voor ons een heel avontuur. Gaan we ons redden met een boekje Frans onderweg en het Engels wat we kunnen? Over veertien dagen weten we het.

Allereerst maar eens weg gaan. Terwijl men in London de Olympische gedachten met 12 miljard Euro in stand houdt, proberen we nog een beetje te slapen. Wil toch ieder jaar niet echt lukken. Als je dan eindelijk slaapt gaat de wekker. We willen op tijd gaan rijden want dit weekend is uitgerekend een van de zwarte zaterdagen in Frankrijk. Veel fileleed is voorspeld, kunnen we niet vermijden maar, citaat van de buurman, als we dan in de file moeten staan dan liever vooraan. Om 10 voor 4 (het is nog behoorlijk donker en het regent) vertrekken we richting het Zuiden.
 
Via Utrecht en Gorichem gaan we richting de grens bij Breda. Er is wel verkeer op de weg maar het rijdt nog lekker vlot door. Veel Nederlanders met caravans of volgepakte auto’s. Antwerpen schiet aan ons voorbij, Gent  verdwijnt snel in de achteruitkijkspiegel en we rijden zo Frankrijk binnen. Kaartje voor de tolweg Lille-Parijs, de eerste stop. Koffie, broodje en een plas. En weer verder. Nog steeds kunnen we mooi gebruik maken van de cruise control. Het schiet op. Parijs ronden we via de oostkant. En daar loopt het helaas even iets minder soepel door. En maken we ook kennis met het eigenaardige weggedrag van de Fransen. Baantje links, baantje rechts of toch maar weer naar links. Een half uurtje file rijden, we staan net niet stil, laten we de grootste groep auto’s achter ons. De meeste vakantiegangers kiezen de route voor Bordeaux over Orleans. Dat hadden wij ook kunnen doen maar daar is het zeker druk. We kiezen voor de iets langer weg via Le Mans.

Een brede driebaans tolweg ligt voor ons. Cruise control erop en sturen maar. Een keer tanken (voor 1,66 per liter!) en even later nog een korte stop. De weg is mooi maar ook wel saai en bijna slaapverwekkend. De omgeving is ook niet echt spannend, beetje Midden-Limburg. Glooiend landschap met bijna uitsluitend landbouw. Voor vertrek maak je een beetje een planning van de afstand en de reistijd. We hadden 861 kilometer (gerekend over Orleans) berekend, het werden er 30 meer. Reistijd 10-12 uur, moet normaal gesproken toch kunnen. Zo soepel zoals het dit jaar ging hebben we het nog nooit gehad, om 13:40 rijden we het terrein van de camping op. Niks zwarte zaterdag voor ons.

De caravan
Joie de vivre
De stacaravan is al klaar dus we kunnen meteen de auto uitpakken en ons installeren. De stacaravan op de camping L’Etang de la Brèche in Varrenes sur Loire is bijna nieuw, de ruimte erom heen ruim en het terrein is groot en ruim opgezet. Olaf geeft het zwembad een 8. Het weer is sinds we België in gereden zijn alleen maar beter geworden, niet te warm. Graadje of 25, lekker vakantie weer.



Zonsondergang bij de Loire, met Chateau Saumur 


Kortom, de eerste week van onze zomervakantie is goed begonnen.